U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

Bastaardsatijnrups langs de kust26-06-2020

In de omgeving van de kust komt de bastaardsatijnrups voor. De rups heeft brandharen die klachten kunnen veroorzaken bij aanraking, zoals heftige jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Ook dieren kunnen klachten krijgen. Het advies is daarom om contact met de rups te vermijden, bedekkende kleding te dragen, en goed te spoelen met lauw water als er toch contact is geweest.

De bastaardsatijnrups heeft een donkerbruine tot zwarte kleur, is bedekt met bosjes lange geelbruine haren en heeft kortere zwarte brandharen met weerhaakjes. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking makkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Er hoeft niet altijd rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden.

Gezondheidsklachten

Contact met brandharen kan binnen een paar uur verschillende klachten veroorzaken, zoals:

  • (hevige) jeuk
  • bultjes
  • blaasjes
  • roodheid en ontstekingen
  • rode, dikke en/of ontstoken ogen.

Ook kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals overgeven, duizeligheid, koorts en een algeheel ziektegevoel en verkoudheidsachtige verschijnselen, zoals een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid.

Advies: vermijd contact

De GGD adviseert om elk contact met de bastaardsatijnrups te vermijden. Raak de rups niet aan en voorkom dat deze in direct contact komt met de blote huid. Vermijd ook contact met nesten en spinsels in het duingebied. Zorg bij een bezoek aan natuurgebieden waar de bastaardsatijnrups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen, benen en ogen en ga niet op de grond zitten. Ook nesten van een jaar eerder bevatten veel brandharen die met de wind meegevoerd kunnen worden.

Wat doen bij klachten?

Wanneer er toch contact is geweest met brandharen dan is het belangrijk te voorkomen dat deze zich verder over het lichaam verspreiden. Strip de huid direct na blootstelling met plakband, spoel daarna huid en ogen met lauw water goed af. Was kleding die besmet is met brandharen grondig, liefst op 60º C. Meestal verdwijnen klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen op basis van menthol, calendula, aloë vera of lotio alba verlichting geven. Blijven zich klachten voordoen of zijn de klachten ernstig, ga dan naar de huisarts.

Andere rupsen
Nesten en spinsels van de bastaardsatijnrups kunnen verward worden met die van de eikenprocessierups of de rupsen van de spinselmot. De Eikenprocessierups is aangetroffen (juni 2020) op 2 locaties in Alkmaar (Boekelermeer en park Oosterhout). De spinselmot komt voor in de duingebieden. De rupsen van deze mot maken grote, webachtige spinsels in verschillende soorten struiken (onder andere duindoorn, meidoorn, kardinaalsmuts en vogelkers). De spinselmot kan hele struiken kaalvreten en kapselt deze in met een wit, zijdeachtig spinsel. De spinselmot heeft geen brandharen en veroorzaakt daarom geen huidklachten of andere gezondheidsklachten. De motten, rupsen en nesten zijn dus ongevaarlijk voor de mens.

Meer weten?
Voor vragen over de bastaardsatijnrups en gezondheid kunt terecht bij de medewerkers medische milieukunde van GGD Hollands Noorden, telefoonnummer 088 – 01 00 500.