U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

Anticonceptiespreekuur20-03-2019

In Nederland wordt 1 op de 5 vrouwen ongepland zwanger. Van deze gevallen is bijna 70% ongewenst. GGD Hollands Noorden heeft het anticonceptiespreekuur in het leven geroepen om kwetsbare jongeren te adviseren over en te begeleiden bij de keuze van anticonceptie. Het anticonceptiespreekuur draait nu een half jaar en heeft een aantal jonge vrouwen geholpen.

 

Aanleiding opstarten anticonceptiespreekuur

Op het soa-spreekuur komen medewerkers van GGD Hollands Noorden regelmatig in aanraking met kwetsbare jongeren die geen (passende) anticonceptie gebruiken en onvoldoende seksuele risico’s kunnen inschatten. Deze groep loopt een grotere kans op ongewenste zwangerschappen. Wij willen deze jongeren daarom goed informeren over en begeleiden bij de keuze van anticonceptie.

 

Doel(groep) van anticonceptiespreekuur

De doelstelling van het project is het voorkomen van ongeplande en ongewenste zwangerschap bij kwetsbare jonge vrouwen onder de 25 jaar, die op dat moment, hun toekomstige kind geen veilige en gezonde leefomgeving kunnen bieden. Het gaat om jonge vrouwen die anticonceptie niet, niet correct of inconsequent gebruiken. Door middel van goed en persoonlijk advies en voorziening van verschillende passende anticonceptiemethoden, helpen wij deze jonge vrouwen een ongewenste zwangerschap te voorkomen.

 

 

Ervaringen anticonceptiespreekuur

Het anticonceptiespreekuur in Noord-Holland Noord bestaat nu een half jaar. In dat half jaar is ons spreekuur goed bezocht. In die periode konden we jonge vrouwen goed adviseren of helpen bij de keuze voor een anticonceptiemethode.

 

Danielle Groot, jeugdverpleegkundige VoorZorg bij GGD Hollands Noorden, ondersteunt kwetsbare jonge vrouwen tijdens en na de zwangerschap. “Voorkomen van ongewenste zwangerschap is onderdeel van het VoorZorg-programma. Wij gaan in gesprek met cliënten en soms stel ik voor om het anticonceptiespreekuur te bezoeken. Eén van die cliënten gaf aan dat ze het fijn vond als ik mee ging naar het spreekuur. Ik ging op deze uitnodiging in. Ik zag tijdens het spreekuur dat er echt geluisterd werd naar de wensen van en rekening gehouden werd met de situatie van mijn cliënt.”

 

Marthe Zeldenrust, arts Seksuele Gezondheid bij GGD Hollands Noorden ging in gesprek met de cliënt. Zij geeft aan dat het per persoon verschilt welke methode het beste past. “We hebben een anticonceptiekoffer waar verschillende methoden in zitten. Deze methoden hebben we met de cliënt doorgenomen. Daarnaast stellen we vragen over eerdere ervaringen met anticonceptie, om te komen tot de methode die het beste aansluit. Uiteindelijk kwamen we uit bij een anticonceptiestaafje.”

 

Daar houdt het verhaal niet op voor team Seksuele Gezondheid, geeft Danielle Groot aan. “Na het spreekuur, maar ook na het plaatsen van het anticonceptiestaafje, kon mijn cliënt haar vragen kwijt bij de arts en verpleegkundige. Deze nazorg geeft vertrouwen en stelt gerust. Dit is erg belangrijk, vooral bij de kwetsbare doelgroep waar wij mee werken. Ik ben blij met de voorlichting en ondersteuning van team Seksuele Gezondheid.”

 

Oproep aan partners

Om de kwetsbare groep te bereiken buiten het soa-spreekuur en de VoorZorg-trajecten, doen we een oproep bij andere organisaties die onze doelgroep zien om naar het spreekuur te verwijzen. Met advies en begeleiding zetten we ons in om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.