Zwangerschap en infectieziekten

Voorkom infecties, uitgerekend nu! Een belangrijke boodschap die we willen meegeven aan zwangere vrouwen. Want een infectie kan nare gevolgen hebben voor jezelf en je ongeboren kind. Als je zwanger bent, zijn er een paar eenvoudige leefregels die helpen om infecties te voorkomen. Zoals goed handen wassen, geen rauw vlees eten en niet zelf de kattenbak verschonen.

Ook vóór de zwangerschap kun je al maatregelen nemen. Zo is het bijvoorbeeld zinvol om te kijken of er op je werk extra beschermende maatregelen moeten worden genomen. Verder is van belang dat je vaccinaties tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) hebt gehad.  Eventueel kan alsnog een vaccin worden gegeven. Daarnaast worden er kinkhoestvaccinaties aangeboden om je ongeboren kind te beschermen. Lees meer over of maak een afspraak voor kinkhoestvaccinatie. Ook bestaande seksueel overdraagbare aandoeningen moeten het liefst voor de zwangerschap worden behandeld.

Kijk voor meer informatie over zwangerschap en infectieziekten in de brochure Zwangerschap en Infectieziekten, of kijk op de website van het RIVM.