Contact

De afdeling tuberculosebestrijding is telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088-01 00 546
op werkdagen van 08.30-16.30 uur. Voordat je ons belt, houd jouw BSN-nummer bij de hand.
Woensdag de gehele dag en vrijdagmiddag zijn wij vanaf 12 uur niet meer bereikbaar.

Je kunt jouw vraag/opmerking ook mailen naar tbc@ggdhn.nl. Wij zullen jouw e-mail dan op de eerstvolgende werkdag beantwoorden.

Buiten kantoortijd kun je bellen met 088-01 00 535. Dit nummer is uitsluitend voor meldingen, intercollegiaal overleg voor professionals en spoedeisende vragen over infectieziekten die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.

Tuberculose en reizen

Ga je op reis naar Oost-Europa, Afrika, Azië, Midden - of Zuid-Amerika? Zo ja, is dit langer dan 3 maanden of vindt er veel contact plaats met de lokale bevolking dan is het verstandig om langs te komen voor een tbc-advies bij de afdeling tuberculosebestrijding.

Het medisch advies is afhankelijk van de leeftijd van de reiziger en de reis- en verblijfsomstandigheden. Daarbij moet worden gedacht aan bijvoorbeeld werkzaamheden in de gezondheidszorg ter plaatse en de aard en intensiteit van contacten met de plaatselijke bevolking.

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen als reiziger naar een gebied waar veel tuberculose voorkomt zijn:

  • Een tuberculinehuidtest (Mantouxtest) laten uitvoeren 8 weken ná de reis. Hiermee kan vroegtijdig een tbc-besmetting worden aangetoond. Bij een positieve Mantouxtest na de reis wordt eventueel nog een bloedtest gedaan (IGRA) en indien deze positief is, wordt een preventieve medicijnkuur geadviseerd.  
  • Een BCG-vaccinatie vóór de reis en bij voorkeur minimaal 6 weken voor vertrek. 

 

Folder  van het KNCV Tuberculosefonds: Reizen en tuberculose