Tuberculinehuidtest (Mantouxtest)

Bij deze Mantouxtest wordt in de huid van de linkeronderarm een kleine hoeveelheid vloeistof met tuberculose-eiwitten ingespoten. De Mantouxtest is niet gevaarlijk en kan ook gedaan worden als iemand zwanger is. De test moet tussen 2 en 3 dagen later worden afgelezen bij de GGD. Als uw lichaam afweerstoffen tegen de tuberkelbacterie heeft gemaakt, reageren deze stoffen in de huid met de ingespoten vloeistof. Er is dan een verdikking van de huid te voelen en meestal is de huid ook rood. Bij een negatieve testuitslag is geen verdikking in de huid voelbaar; enige roodheid is dan van geen betekenis.

Deze Mantouxtest kan aantonen of u ooit geïnfecteerd bent geweest met de TBC-bacterie. De Mantouxtest toont niet aan of u de ziekte tuberculose hebt. Als de Mantouxtest positief is dan wordt altijd een röntgenfoto van de longen gemaakt. Ook kan de TBC-arts een nader bloedonderzoek (zogenaamde Igra-test) laten verrichten voor het beter interpreteren van de Mantouxtest-uitslag. Vervolgens kan geadviseerd worden een medicijnkuur te volgen om te voorkomen dat de ziekte tuberculose ontstaat.

Factoren die van invloed zijn op de uitslag van de Mantouxtest zijn: een verminderde weerstand als gevolg van bijvoorbeeld ziekte of gebruik van bepaalde medicijnen, maar ook of u recent bent gevaccineerd met bepaalde vaccins. Dit is dan belangrijk dat u dit vertelt aan degene die de Mantouxtest bij u doet.

Wist u dat…

  • Een Mantouxtest geen inenting is.
  • Een Mantouxtest te vergelijken is met een allergietest.