U bevindt zich hier

Contact

De afdeling tuberculosebestrijding is telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088-01 00 546
op werkdagen van 08.30-16.30 uur. Voordat je ons belt, houd jouw BSN-nummer bij de hand.
Woensdag de gehele dag en vrijdagmiddag zijn wij vanaf 12 uur niet meer bereikbaar.

Je kunt jouw vraag/opmerking ook mailen naar tbc@ggdhn.nl. Wij zullen jouw e-mail dan op de eerstvolgende werkdag beantwoorden.

Buiten kantoortijd kun je bellen met 088-01 00 535. Dit nummer is uitsluitend voor meldingen, intercollegiaal overleg voor professionals en spoedeisende vragen over infectieziekten die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.

BCG-vaccinatie

BCG-vaccinatie, wordt zo snel mogelijk na de geboorte aangeboden aan kinderen met 1 of beide ouders afkomstig uit een land met een tbc-incidentie >50/100.000, in het kader van het landelijk vaccinatieprogramma, tenzij er een contra-indicatie bestaat. 

Bij de BCG-vaccinatie worden verzwakte tbc-bacteriën in de huid van de linker bovenarm geïnjecteerd. Op de plaats van de vaccinatie kan na 6-12 weken een zweertje ontstaan. Er kan wat vocht of pus uit het zweertje komen. Het zweertje kan afgedekt worden met een droog gaasje. Wassen onder de douche of in bad blijft mogelijk. Als het zweertje geneest, ontstaat er een klein litteken. Binnen 6 tot 8 weken na de vaccinatie is de afweer opgebouwd. 

Vervroeging BCG-vaccinatie per 1 maart 2021

  • Door de invoering van de SCID-test is het nu mogelijk om te vaccineren vanaf 6 weken na de geboorte. 
  • De BCG-vaccinatie wordt gegeven tot de leeftijd van 12 jaar. 
  • De vaccinatie geeft geen 100% bescherming tegen het ontwikkelen van tuberculose. De vaccinatie beschermt wel tegen de eerste (mogelijke ernstige) gevolgen van tuberculose.

Aan de BCG-vaccinatie kan een tuberculinehuidtest (Mantouxtest) voorafgaan, mocht u eerder op reis zijn geweest.

Een andere risicogroep waarbij BCG-vaccinatie overwogen kan worden, zijn personen die regelmatig of langer dan 3 maanden naar een land gaan waar veel tbc voorkomt (zie ook Tuberculose en reizen).

Wie krijgt een uitnodiging voor BCG-vaccinatie?

Van uw gemeente krijgt GGD HN uw persoonsgegevens. De GGD stuurt u een uitnodiging met een afspraak voor de vaccinatie van uw kind. Deze uitnodiging krijgt u in de eerste maanden na de geboorte. Heeft u geen uitnodiging ontvangen? En denkt u dat uw kind wel een vaccinatie zou moeten krijgen? Bel of mail dan naar de afdeling.  

De afdeling tuberculosebestrijding is telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088-01 00 546.
Op werkdagen van 08.30-16.30 uur. Voordat u ons belt, houd uw BSN-nummer bij de hand. 
Woensdag de gehele dag en vrijdagmiddag zijn wij vanaf 12 uur niet meer bereikbaar. 

U kunt uw vraag/opmerking ook mailen naar tbc@ggdhn.nl. Wij beantwoorden uw mail de eerstvolgende werkdag.