U bevindt zich hier

BCG-vaccinatie

De BCG-vaccinatie biedt geen volledige bescherming tegen het krijgen van tuberculose. De vaccinatie beschermt wel tegen de eerste (mogelijke ernstige) gevolgen van tuberculose, zoals hersenvliesontsteking. Ernstige complicaties van TBC komen overigens vooral bij kinderen voor.

Bij de BCG-vaccinatie worden verzwakte TBC-bacteriën in de huid van de linker bovenarm geïnjecteerd. Op de plaats van de vaccinatie kan na 4 tot 6 weken een zweertje ontstaan. Er kan wat vocht of pus uit het zweertje komen. Het zweertje kan afgedekt worden met een droog gaasje. Wassen onder de douche of in bad blijft mogelijk. Als het zweertje geneest, ontstaat er een klein litteken. Binnen 6 tot 8 weken na de vaccinatie is de afweer opgebouwd.

De BCG-vaccinatie kan al op zeer jonge leeftijd gegeven worden. Er bestaat geen bezwaar deze vaccinatie te combineren met andere vaccinaties.

Aan de BCG-vaccinatie gaat een tuberculinehuidtest (Mantouxtest) vooraf.

Kinderen jonger dan 12 jaar, met ouders afkomstig uit landen waar veel TBC voorkomt en die naar verwachting het land van herkomst vaak zullen bezoeken, worden door GGD Hollands Noorden opgeroepen voor deze vaccinatie tegen tuberculose. De BCG-vaccinatie is voor deze kinderen gratis.

Een andere risicogroep waarbij BCG-vaccinatie overwogen kan worden, zijn personen die regelmatig of langer dan 3 maanden naar een land gaan waar veel TBC voorkomt (zie ook Tuberculose en reizen).

Wist u dat...

  • BCG staat voor Bacille Calmette Guérin.
  • Albert Calmette en Camille Guérin respectievelijk bacterioloog en dierenarts werkten aan het Pasteur Instituut vanaf 1908 aan het kweken van tuberculosebacteriën. In 1921 werd op basis van hun werk het BCG vaccin voor menselijk gebruik ontwikkeld.
  • BCG een vaccin is dat wordt gemaakt van de levende, verzwakte bij runderen voorkomende tuberculosebacterie, die zijn ziekteverwekkend vermogen bij mensen heeft verloren door een jarenlange speciale kweek.