U bevindt zich hier

Contact

De afdeling tuberculosebestrijding is telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088-01 00 546
op werkdagen van 08.30-16.30 uur. Voordat je ons belt, houd jouw BSN-nummer bij de hand.
Woensdag de gehele dag en vrijdagmiddag zijn wij vanaf 12 uur niet meer bereikbaar.

Je kunt jouw vraag/opmerking ook mailen naar tbc@ggdhn.nl. Wij zullen jouw e-mail dan op de eerstvolgende werkdag beantwoorden.

Buiten kantoortijd kun je bellen met 088-01 00 535. Dit nummer is uitsluitend voor meldingen, intercollegiaal overleg voor professionals en spoedeisende vragen over infectieziekten die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.

Onderzoek werkzaamheid TBC-vaccin tegen het coronavirus

De academische ziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht hebben bekend gemaakt een onderzoek te starten naar de mogelijke werkzaamheid van het vaccin tegen tuberculose (BCG-vaccinatie) om zorgmedewerkers beter te beschermen tegen het coronavirus. Het doel van het voorgenomen onderzoek is om hier meer duidelijkheid over te krijgen. Zie voor meer informatie website Radboudumc.

 

(Radboudumc, 18 maart 2020) 

 

Tuberculose

Tuberculose (tbc) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkel- of tbc-bacterie (Mycobacterium tuberculosis). De meest voorkomende vorm van tuberculose is longtuberculose. Via bloed- en lymfebanen kunnen de bacteriën ook in andere organen terechtkomen en daar een tuberculeuze ontsteking veroorzaken, bijvoorbeeld in nieren, gewrichten, klieren, botten etc.

Patiënten met longtuberculose zijn pas besmettelijk als de tuberculeuze ontsteking (de bacteriehaard) is doorgebroken naar de longblaasjes en luchtwegen. Deze vorm van tuberculose wordt 'open' tuberculose genoemd. Besmetting kan alleen ontstaan door direct contact met een hoestende of niezende patiënt met besmettelijke longtuberculose. Alleen door het inademen kunnen de uitgehoeste tuberkelbacteriën het lichaam binnendringen. Tuberculose wordt niet overgebracht door het aanraken of zoenen van de patiënt. Ook de voorwerpen die een patiënt heeft gebruikt zoals bestek, boeken en dergelijke zijn niet besmettelijk. Verder zijn personen die contact hebben gehad met een tbc-patiënt ook niet besmettelijk.

Na besmetting met de tbc-bacterie maakt het lichaam afweerstoffen aan die meestal voldoende zijn om een ontsteking in onze organen te voorkomen, terug te dringen of te genezen. Deze afweerreactie is te meten met een tuberculinehuidtest (Mantouxtest). Wanneer de afweer tekort schiet, zal er een ontsteking ontstaan. Bij gemiddeld 10% van de geïnfecteerde personen ontstaat meestal binnen 2 jaar na besmetting de ziekte tbc. In de longen kunnen de tbc-bacteriën na enige tijd of soms na jaren een ontsteking veroorzaken. In dit stadium van tuberculose kunnen (vage) klachten ontstaan zoals hoesten, moeheid, nachtzweten en gebrek aan eetlust en later ook vermagering.

Tuberculose is goed te genezen, mits de ziekte bijtijds wordt ontdekt en goed met medicijnen wordt behandeld. Een kuur met meerdere soorten medicijnen duurt minimaal 6 maanden. Belangrijk daarbij is dat de juiste combinatie van medicijnen precies volgens voorschrift wordt ingenomen. Ook een besmetting met tuberculose is goed te behandelen. Er wordt dan meestal een kuur van 2 soorten medicijnen voorgeschreven om de ziekte tbc te voorkomen.

Maak melding van een tuberculosegeval

Tuberculose: wist je dat...

  • 1 op de 3 mensen in de wereld geïnfecteerd is met de tbc-bacterie.
  • Iedereen in principe tbc kan krijgen.
  • Pas 2 maanden na een besmetting aangetoond kan worden of iemand geïnfecteerd is.
  • Iemand met open tbc na enkele weken medicijngebruik meestal niet meer besmettelijk is.
  • Tbc-bacteriën wel levenslang in het lichaam kunnen blijven.
  • Bij langer dan 3 weken onverklaarbaar hoesten geadviseerd wordt om naar de huisarts te gaan.
  • Tuberkel Latijn is voor knobbeltje. De ziekte is genoemd naar de knobbeltjes die men in de weefsels van tbc-patiënten ontdekte.