U bevindt zich hier

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Wij adviseren en informeren over het herkennen, verwijderen van een teek en mogelijk behandelen na een tekenbeet. Ook onderzoeken we waar besmettingen zijn opgelopen, om te voorkomen dat meer mensen besmet raken.

Tekenbeten

Het tekenseizoen is in volle gang, de kans bestaat dat u gebeten wordt door een teek. Van een tekenbeet kunt u ziek worden. Controleer uzelf en anderen daarom op tekenbeten nadat u ‘in het groen’ bent geweest.

 

Herkennen en verwijderen

Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven in hoog gras en struikgewas en lijken op kleine platte spinnetjes. Bent u gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat u hem snel weghaalt. Dat kunt u eenvoudig en snel zelf doen. Meer informatie is te vinden in de folder over tekenbeten.

 

App 'Tekenbeet'

Met deze app:

  • ziet u of u zich in een gebied bevindt waar veel teken zijn;
  • krijg u informatie over het controleren op en verwijderen van teken;
  • registreert u een tekenbeet en wordt u herinnert aan het controleren van de beet.

De app is gratis te downloaden via iTunes en Google Play

 

Ziekten door een tekenbeet

Van een tekenbeet kunt u ziek worden. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij deze bacterie overbrengt. De ziekte is meestal goed te behandelen met antibiotica. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid. 

Naast de ziekte van Lyme, is er in het buitenland ook kans op Tekenencefalitis (FSME): een virusinfectie die een hersenontsteking kan veroorzaken. De teek brengt het virus direct na de beet over op de mens. Het verwijderen van de teek na een beet kan dus een FSME-besmetting niet voorkomen. In tegenstelling tot de ziekte van Lyme, bestaat er voor Tekenencefalitis wèl een vaccin. Voor kampeerders en wandelaars die langer dan vier weken naar onderstaande gebieden gaan, beveelt GGD Hollands Noorden de Tekenencefalitis (FSME) vaccinatie aan. Bekijk een kaart van het verspreidingsgebied

 

Wat kunt u doen als u gebeten bent?

Ga naar de huisarts als u één van de volgende klachten heeft na een tekenbeet:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

 

Onderzoek 

Wil jij weten wat het kennisniveau is over teken en wat voor beschermende maatregelen genomen worden? Bekijk dan het onderzoek onder het Gezondheidspanel van GGD Hollands Noorden over teken.