Rabiësinfectie

“Gebeten door een hond die mijn fiets achterna zat”, meldt een backpacker vanuit Azië. Team Infectieziektebestrijding van GGD Hollands Noorden behandelde in 2017 in onze regio ongeveer 45 mensen aan een mogelijke rabiësinfectie. Een infectie die grote gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Zorg daarom dat je voorbereid op reis gaat.

Na een mogelijke rabiësinfectie…

De arts schat het risico op rabiës in voor de backpacker en komt tot het volgende advies: Behandelen met rabiës antistoffen (dit wordt ook wel MARIG genoemd) en een vaccinatieserie van vier inentingen. De meest praktische oplossing om het risico te ondervangen is dat de backpacker zijn reis afbreekt en zich in Nederland laat behandelen. De keuze valt op einde vakantie om erger te voorkomen…

Kans op besmetting

Een krab, beet of lik van een zoogdier, bijvoorbeeld een hond, kat, vleermuis of aapje, kan zonder medische hulp leiden tot gevaarlijke situaties. De kans dat deze backpacker besmet is met rabiës is klein, maar wereldwijd overlijden jaarlijks naar schatting toch 50.000 mensen aan rabiës. Afwachten of iemand ook echt besmet is geraakt, is geen optie. Als iemand eenmaal verschijnselen van rabiës heeft, overlijd deze persoon eigenlijk altijd. Dit risico wil je niet nemen, waardoor na een mogelijke blootstelling uit voorzorg behandeling wordt gestart.

Vooraf reisadvies en vaccinaties

"In sommige landen, waaronder veel landen in Azië, is het risico op rabiës dusdanig dat we preventieve maatregelen aanraden. Dit kan een advies zijn om contact met honden en aapjes te vermijden, maar ook om vooraf vaccinaties te nemen", zegt Heleen Lammes-Bestevaar, adviseur Reizigersadvisering van GGD Hollands Noorden. Achteraf is behandeling ook mogelijk, zoals bij bovenstaande backpacker gebeurde maar er zijn meer vaccinaties en rabiës antistoffen nodig.  In de meeste bestemmingen buiten West-Europa en Noord-Amerika zijn die rabiës antistoffen niet beschikbaar. Daarnaast moeten de rabiës antistoffen ook zo snel mogelijk toegediend worden, het liefst binnen 24 uur als je niet gevaccineerd bent.

Vaccinatie in huid

Tegenwoordig biedt GGD HN op maandagen in Alkmaar de mogelijkheid om het rabiësvaccin in de huid te vaccineren in plaats van in de spier. De vaccinatie is beschikbaar voor mensen van 16 tot en met 60 jaar. Bij vaccinaties in de huid is minder vloeistof nodig, waardoor het vaccin ook een stuk goedkoper is. Wel worden bij vaccinaties in de huid 2 vaccinaties per keer toegediend.
Rabiësvaccinaties, in de spier en in de huid, moeten twee keer gegeven worden in een tijdsbestek van 7 dagen.

Maak een afspraak

GGD Hollands Noorden geeft deskundig advies op maat over de risico’s en mogelijke maatregelen die bij een reis of vakantie komen kijken. Maak een afspraak voor advies en vaccinaties. Naast rabiësvaccinatie zijn voor vele landen ook andere preventieve maatregelen en vaccinaties geadviseerd. Informeer bij de GGD welke vaccinaties 088-0100530 of www.ggdhollandsnoorden.nl/reizen.