Prik- en bijtaccidenten

Het kan gebeuren dat u zich verwondt aan een naald, of dat u gebeten wordt door een mens of dier. U loopt dan risico op bijvoorbeeld hiv of virale hepatitis. Door snel in actie te komen, kunt u voorkomen dat u ziek wordt.

Aan een naald geprikt

Bij een verwonding door een scherp voorwerp waarbij bloed van de ene persoon in het lichaam van de ander is gekomen, loopt u risico op hiv of virale hepatitis (leverontsteking). Dit risico loopt u ook als u bloed van een ander in een open wond of in uw ogen of mond hebt gekregen.

Door snel in actie te komen kunt u voorkomen dat u ziek wordt. Neem contact op met uw eigen huisarts of de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD (088-0100535). Het voorval wordt met u besproken en de verpleegkundige of arts probeert een inschatting te maken van het risco op besmetting. Soms kan bloedonderzoek bij de bron al meteen duidelijkheid bieden. In de meeste gevallen wordt een vaccinatieserie tegen hepatitis B aanbevolen.

Gebeten door mens of dier

Bij een bijtverwonding komt u in contact met bloed en/of speeksel van een ander persoon, omdat u gebeten bent of zelf iemand hebt gebeten. Hierdoor loopt u risico op virale hepatitis en hiv. Ook een dier kan via bijten verschillende ziekten overdragen. Een bijtwond raakt sneller geïnfecteerd met bacteriën. Het is belangrijk dat u een bijtwond goed uitspoelt en ontsmet en contact opneemt met uw huisarts. Deze kan u vaccineren tegen tetanus en/of antibiotica voorschrijven.

Meer informatie over dierenbeten en hondsdolheid

Risico op hiv-besmetting, behandeling met medicijnkuur PEP

PEP staat voor postexpositie profylaxe. Het is een medicijnkuur met hiv-remmers, die alleen wordt voorgeschreven wanneer een hoge kans op besmetting met hiv bestaat. U moet dan zo snel mogelijk starten met de kuur, liefst binnen twee uur.

Veelgestelde vragen over PEP