Prik- en bijtaccidenten

Het kan gebeuren dat je je verwondt aan een naald, of dat je gebeten wordt door een mens of dier. Je loopt dan risico op bijvoorbeeld hiv of virale hepatitis. Door snel in actie te komen, kun je voorkomen dat je ziek wordt.

Aan een naald geprikt

Bij een verwonding door een scherp voorwerp waarbij bloed van de ene persoon in het lichaam van de ander is gekomen, loop je risico op hiv of virale hepatitis (leverontsteking). Dit risico loop je ook als je bloed van een ander in een open wond of in je ogen of mond hebt gekregen.

Door snel in actie te komen kun je voorkomen dat je ziek wordt. Neem contact op met je eigen huisarts of de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD (088-01 00 535). Het voorval wordt met je besproken en de verpleegkundige of arts probeert een inschatting te maken van het risco op besmetting. Soms kan bloedonderzoek bij de bron al meteen duidelijkheid bieden. In de meeste gevallen wordt een vaccinatieserie tegen hepatitis B aanbevolen.

Gebeten door mens of dier

Bij een bijtverwonding kom je in contact met bloed en/of speeksel van een ander persoon, omdat je gebeten bent of zelf iemand hebt gebeten. Hierdoor loop je risico op virale hepatitis en hiv. Ook een dier kan via bijten verschillende ziekten overdragen. Een bijtwond raakt sneller geïnfecteerd met bacteriën. Het is belangrijk dat je een bijtwond goed uitspoelt en ontsmet en contact opneemt met je huisarts. Deze kan je vaccineren tegen tetanus en/of antibiotica voorschrijven.

Meer informatie over dierenbeten en hondsdolheid.

Risico op hiv-besmetting, behandeling met medicijnkuur PEP

PEP staat voor postexpositie profylaxe. Het is een medicijnkuur met hiv-remmers, die alleen wordt voorgeschreven wanneer een hoge kans op besmetting met hiv bestaat. Je moet dan zo snel mogelijk starten met de kuur, liefst binnen twee uur.

Veelgestelde vragen over PEP.