U bevindt zich hier

Wat doet de GGD?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk is voor jonge baby's die nog niet zijn gevaccineerd. Een goede manier om pasgeboren baby's tegen kinkhoest te beschermen is om vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie te geven. Vanaf 2019 krijgen alle zwangere vrouwen deze vaccinatie aangeboden.

Besmetting

Mensen met kinkhoest kunnen anderen besmetten door verspreiding van de bacterie door te hoesten, niezen en praten. Tot vier weken na het begin van kinkhoestaanvallen zijn mensen besmettelijk. Kinderen en volwassenen die niet alle kinkhoestvaccinaties hebben gehad, lopen meer risico om ziek te worden. Hoe jonger het kind, hoe meer kans op een ernstig verloop van kinkhoest. Zeker pasgeboren baby's lopen risico op een ernstig verloop. 

Heb je kinkhoest of heb je last van de ziekteverschijnselen, neem dan contact op met je huisarts. Een kind met kinkhoest die zich goed voelt kan gewoon naar de crèche, het dagverblijf, de peuterspeelzaal of school. Informeer wel de leiding of de leerkracht. De leiding kan in overleg met de GGD eventueel andere ouders informeren, zodat die alert kunnen zijn op verschijnselen van kinkhoest bij hun kind. Wanneer een kinkhoestpatiënt contact heeft gehad met een baby, informeer dan ook de ouders.

 

Herkennen

Zeven tot tien dagen na besmetting treden de eerste klachten op zoals koorts, hardnekkige verkoudheid en een droge hoest. Deze eerste fase duurt ongeveer twee weken. Hierna worden de hoestbuien erger, vooral 's nachts; de hoestbuien gaan gepaard met gierend inademen en het opgeven van slijm. Tijdens de hoestbui kan een patiënt blauw aanlopen en na de hoestbui wordt vaak gebraakt. De hoestbuien zijn erg vermoeiend. Deze periode duurt enkele weken. Hierna gaat het hoesten langzaam over in een zogenaamde losse hoest (dus zonder slijm) die nog enige weken kan duren. Bij volwassenen lijkt kinkhoest op een forse verkoudheid.
 

Voorkomen

Algemene hygiënemaatregelen, zoals niezen in een papieren zakdoek of handen wassen, zijn altijd aan te raden. Al is het niet te doen om iedereen die niest te mijden.

Bescherming tegen kinkhoest is het beste te doen via kinkhoestvaccinatie. De K uit de DKTP-vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma staat voor kinkhoest. Kinderen worden in Nederland gevaccineerd tegen kinkhoest. In de regio Noord-Holland-Noord voert GGD HN de vaccinatie uit. De kans dat iemand kinkhoest oploopt na deze vaccinatie is erg klein.

Pasgeboren kinderen, die nog niet gevaccineerd zijn lopen het meeste risico. Zwangere vrouwen kunnen hun ongeboren kind beschermen tegen kinkhoest door zichzelf te vaccineren.

 

Behandelen

Kinkhoestbehandeling is gericht op het bestrijden van de symptomen. Tijdens het eerste (verkoudheid)stadium van de ziekte, kan antibiotica besmettelijkheid verminderen. Mogelijk helpt antibiotica ook om de klachten te verminderen en/of om de ziekteduur te verkorten.