U bevindt zich hier

Hoesten of niezen? Zakdoek kiezen!

Griep en verkoudheid zijn erg besmettelijk. Goede hygiëne kan verspreiding voorkomen. 

Tijdens de herfst en winter lopen veel mensen griep of verkoudheid op. De virussen die griep en verkoudheid veroorzaken, zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Ze worden door praten, hoesten of niezen verspreid. De kans op besmetting is vooral groot in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, zoals in een trein of bus, op school of kinderdagverblijf. Virussen worden ook overgedragen via handen, bijvoorbeeld als iemand je een hand geeft, of via voorwerpen zoals deurknoppen en speelgoed.
 

Verklein de kans op besmetting

Onderstaande maatregelen verkleinen de kans dat je besmet wordt, of dat je griep of verkoudheid aan anderen overdraagt. Leer de maatregelen ook aan kinderen.
  • Houd je hand of zakdoek voor je mond als je niest of hoest. Nies of hoest niet in de richting van een ander. 
  • Gebruik bij voorkeur papieren zakdoeken, tissues of handdoekjes en gebruik ze éénmalig. Gooi ze na gebruik in de vuilnisbak. 
  • Was regelmatig je handen met water en zeep, zeker voor het eten en na het hoesten, niezen of snuiten. Droog daarna goed – en hygiënisch – je handen.
  • Maak voorwerpen zoals deurknoppen vaak schoon. Was ook regelmatig beddengoed en stoffen speelgoed op 60°C. 
  • Ventileer woon- en slaapruimten. Laat ventilatieroosters altijd iets open, of zet het raam op een kier (met anti-inbraakstang of slot).

Meer informatie


LET OP!

Antibiotica is geen antigriep. Antibiotica, gebruik ze goed en alleen als het moet!

Veelvuldig antibioticagebruik heeft een groot nadeel. Bacteriën kunnen ongevoelig worden voor de werking van antibiotica. Om te zorgen dat antibiotica effectief blijven, adviseert de GGD om ze verstandig te gebruiken: niet te vaak en op de goede manier. Je arts weet wanneer je antibiotica nodig hebt en hoe je ze moet innemen. Volg het advies van je arts, dan bestrijd je de infectie goed. Zo zorgen we ervoor dat antibiotica werkzaam blijven.

Je kunt ook kijken op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/ISI_standaarden/ISI_Griep.