U bevindt zich hier

Gordelroos

Wat is gordelroos?

Gordelroos wordt veroorzaakt door een infectie met het varicellazostervirus, dit veroorzaakt ook waterpokken. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt (reactivatie), kan het gordelroos veroorzaken. 

Wat zijn de symptomen van gordelroos?

Gordelroos is een vervelende ziekte die vooral ouderen treft. Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes op het lichaam, meestal rond de buik of taille. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Soms kan gordelroos ernstige complicaties geven (bijv. ontsteking van de aangezichtszenuw). Nadat de symptomen zijn verdwenen, kan iemand last houden van (zenuw)pijn en tintelingen op de aangedane plek.

Besmetting en preventie van gordelroos

Gordelroos is besmettelijk: door contact met het vocht uit de gordelroosblaasjes kan iemand die nog geen waterpokken heeft gehad waterpokken krijgen.
Sinds juni 2020 is er een nieuw vaccin beschikbaar (Shingrix®), dit vaccin voorkomt negen van de tien gevallen van gordelroos. Telefonisch afspraak maken voor een vaccinatie: 088-01 00 530.

Hoe vaak komt gordelroos voor? 

Gordelroos komt meestal voor bij ouderen of mensen met een lagere weerstand.