U bevindt zich hier

Aanmelden teststraat

Een test op coronavirus (COVID-19) is alleen zinvol bij klachten hebben die kunnen wijzen op corona (COVID-19), zoals hoesten en/of neusverkoudheid en/of koorts en/of keelpijn. Heeft u geen klachten, dan is testen niet zinvol.

Testen is een momentopname. Een test stelt vast of het virus op het moment van testen aanwezig is. Blijf contacten beperken en de andere maatregelen opvolgen.
Een coronatest bij de GGD test niet of je COVID-19 gehad hebt; het is geen test op antistoffen.
Een test in de teststraat is alleen geschikt voor personen vanaf 12 jaar. 

 

Aanmelden voor een test kan via het landelijk telefoonnummer, dagelijks van 8.00 tot 20.00 uur

0800-1202


Let op: zorg er voor dat u uw BSN-nummer bij de hand hebt; dit hebt u nodig bij het aanmelden

Heeft u een vraag over het testen van kinderen? Bekijk meer informatie

Testlocatie

GGD Hollands Noorden heeft in de regio Noord-Holland Noord 2 testlocaties ingericht. Beide testlocaties zijn zogenaamde ‘drive in’ coronateststraten:

  • IJsbaan de Meent, Terborchlaan 301, 1816 MH Alkmaar
  • Oostergouw 7, 1689 AH Zwaag (gemeente Hoorn) (vanaf 3 juni)

 

De persoon die getest wordt komt bij voorkeur in een eigen auto en alleen naar de testlocatie.
De GGD-medewerker neemt een monster af terwijl u in de auto blijft zitten.
Daarna rijdt u de weer verder de testlocatie uit. We doen dit zo om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Meer informatie over het testen

Hoe werkt de teststraat?

  1. U bent 12 jaar of ouder en heeft klachten van koorts en/of neusverkoudheid en/of hoesten.
  2. U meldt zich aan voor een test via het landelijk telefoonnummer 0……
  3. U ontvangt een uitnodiging voor de testafname per sms en/of mail.
  4. U wordt getest in onze teststraat.
  5. Totdat de testuitslag bekend is blijft u thuis. Wij verwachten dat de uitslag binnen 48 uur bekend is.
  6. U krijgt de uitslag.
  7. Uitslag positief: u wordt gebeld door de GGD omdat u bent besmet met het virus. U krijgt leefregels opgelegd en moet u thuis verder uitzieken. De GGD brengt uw contacten in beeld en ook voor hen gelden leefregels.
  8. Uitslag negatief: u wordt gebeld door het landelijke callcenter omdat u niet besmet bent met het virus. Wanneer u zich goed genoeg voelt, kunt u meestal weer aan het werk of naar school. Houdt u zich daarbij goed aan de hygiënemaatregelen. Overleg bij twijfel met uw bedrijfsarts of u weer aan het werk kunt gaan.

Met welke klachten kan ik me laten testen?

U kunt zich laten testen wanneer u klachten heeft van ​verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn) EN/OF (licht) hoesten EN/OF plotsteling verlies van geur en/of smaak EN/OF kortademigheid/benauwdheid EN/OF verhoging óf koorts boven de 38 graden. Ook wanneer de klachten minder dan 24 uur bestaan kunt u getest worden.

Hoe kan ik mij aanmelden voor de teststraat?

U kunt zich telefonisch aanmelden voor een test via het landelijke telefoonnummer 0800-1202

Waar kan ik getest worden?

In de regio Noord-Holland Noord zijn 2 testlocaties. De ene locatie is op de ijsbaan De Meent in Alkmaar, de andere locatie is (vanaf 3 juni) op Oostergouw 7 in Zwaag (gemeente Hoorn). Geef bij aanmelding aan waar u getest wil worden. U kunt ook getest worden bij een testlocatie buiten de regio Noord-Holland Noord; vraagt u naar de mogelijkheden bij aanmelding voor de test.

Hoe gaat de test in zijn werk?

U rijdt, bij voorkeur alleen in de auto, onze teststraat in. Wij controleren uw identiteitsgegevens. Op aanwijzing van onze medewerker kunt u uw raam of deur openen. Met een wattenstaafje wordt keel- en/of neusslijm afgenomen. Dit slijm wordt naar een microbiologisch laboratorium gestuurd. Daarna rijdt u de teststraat weer uit. Alleen wanneer u aangemeld bent een uitnodiging heeft ontvangen, kunt u getest worden.

Wanneer kan ik getest worden?

Wij streven ernaar iedereen binnen 1-2 werkdagen na aanmelding te testen. Er is op dit moment voldoende testcapaciteit.

Hoe lang duurt het voordat ik de uitslag krijg?

De testuitslag is naar verwachting na 48 uur bekend. U wordt hierover gebeld door het landelijke callcenter of de GGD op het door u opgegeven telefoonnummer. Tot die tijd blijft u thuis. Een uitzondering hierop vormen zorgmedewerkers. Zij blijven thuis tenzij hierover met de werkgever andere afspraken zijn gemaakt.

Het is NIET mogelijk om de GGD of het laboratorium te bellen voor uw testuitslag.

Wanneer uw klachten tijdens het wachten op de uitslag zo ernstig worden dat u contact met een arts nodig heeft, neemt u telefonisch contact op met uw huisarts. Vermeld daarbij dat u door de GGD getest bent op het nieuwe coronavirus.

 

Hoe krijg ik de uitslag?

U ontvangt de uitslag telefonisch. De verwachting is dat de uitslag binnen 48 uur bekend is. Tot die tijd blijft u thuis. Een uitzondering hierop vormen sommige zorgmedewerkers. Zij blijven thuis tenzij hierover met de werkgever andere afspraken zijn gemaakt. Het is NIET mogelijk om de GGD of het laboratorium te bellen voor uw testuitslag.

 

Wat gebeurt er nadat ik aangemeld ben?

Wij verwerken uw aanmelding. Dat kan tot 24 uur duren, en op zon- en feestdagen soms iets lager. U ontvangt daarna per mail en/of sms een uitnodiging met een dag en tijdstip waarop u zich kunt laten testen. U blijft thuis tot de testuitslag bekend is, tenzij u hierover met uw werkgever andere afspraken heeft gemaakt. Heeft u geen uitnodiging ontvangen, controleer dan uw spammailbox.

 

Kan er ook getest hebben of ik corona heb gehad?

Met een bloedtest kan getest worden op antistoffen in het bloed, dit heet een serologische test. Daarmee is te zien of iemand de ziekte heeft doorgemaakt. De kwaliteit van deze testen wordt momenteel onderzocht. Op dit moment is het nog onbekend of mensen die de ziekte hebben doorgemaakt ook daadwerkelijk beschermd zijn tegen het opnieuw krijgen van het coronavirus. Daarom worden serologische tests nog niet toegepast op individuen.

 

Wat voor soort test gebruikt de GGD?

We gebruiken een PCR-test. Hiermee kunnen virusdeeltjes worden opgespoord in uw neus- en/of keelslijmvlies.

Op dit moment zijn er nog geen bloedtesten beschikbaar die goed genoeg kunnen aantonen of een individu COVID-19 doorgemaakt heeft. Hier wordt wel veel onderzoek naar gedaan.

Ook zijn er op dit moment nog geen geschikte sneltesten in Nederland.

Waarom worden alleen mensen met klachten getest?

Testen heeft weinig zin als u geen klachten heeft. Als bij iemand zonder klachten uit de test blijkt dat hij of zij geen corona heeft, dan zegt dat niet veel.

Kan ik zonder auto toch door de teststraat?

Indien u geen rijbewijs of niet de beschikking heeft over een auto, probeer dan met iemand mee te rijden door de teststraat. Vraag hiervoor bij voorkeur een huisgenoot. Neem dan plaats achter de bestuurder; zo kan de auto stoppen vlak voor de GGD-medewerker die de test uitvoert. Kunt u echt niet met een auto door de teststraat? Dan kunt u met de fiets, scooter of lopend door de teststraat.

Wat gebeurt er als de uitslag negatief is?

Wanneer de uitslag negatief is, bent u niet besmet met het virus. U kunt, als u zich goed genoeg voelt, weer aan het werk of naar school/kinderopvang met algemene hygiënemaatregelen. Overleg bij twijfel met uw bedrijfsarts of u weer aan het werk kunt.   

Wat gebeurt er als de testuitslag positief is?

Wanneer de uitslag positief is, bent u besmet met het virus. Het is belangrijk dat u thuis blijft en verder uitziekt in thuisisolatie. U mag pas weer naar buiten en naar werk/school wanneer: Uw klachten meer dan een week geleden begonnen zijn EN alle andere klachten, zoals neusverkoudheid of keelpijn, minimaal 1 dag weg zijn. Voor sommige mensen gelden hiervoor aangepaste afspraken, bijvoorbeeld omdat ze een immuunstoornis hebben. De GGD bespreekt altijd met u wanneer uw isolatieperiode eindigt.

De GGD neemt telefonisch contact met u op voor bron-en contactopsporing. LET OP: wij verzoeken u dringend uw positieve uitslag door te bellen aan uw huisarts! Wij melden uw uitslag anoniem aan het RIVM. U kunt zelf bepalen of u de uitslag ook aan uw bedrijfsarts en/of leidinggevende op uw werk vertelt.

Wanneer uw klachten zo ernstig worden dat u contact met een arts nodig heeft, neemt u telefonisch contact op met uw huisarts. Vermeld daarbij dat u getest bent op het nieuwe coronavirus.