U bevindt zich hier

Testen van kinderen

Kinderen hebben minder kans dan volwassenen om COVID-19 te krijgen. Wanneer ze het virus toch krijgen, hebben ze meestal weinig klachten. Ook spelen kinderen een kleinere rol dan volwassenen in de verspreiding van het virus. Om deze redenen is het niet altijd nodig om kinderen met klachten te testen op COVID-19. Het afnamen van een test kan bovendien ingrijpend en pijnlijk zijn voor een kind. Een medewerker in beschermende kleding zal met een wattenstokje achterin de neus en keel van het kind materiaal afnemen. Als de testafname lastig is, is de testuitslag niet betrouwbaar. Wij vinden het belangrijk om kinderen niet onnodig te belasten met een test.  

Hieronder leest u meer informatie over het testen van kinderen met milde klachten die kort bestaan, milde klachten die lang bestaan en ernstige klachten.

Milde klachten die kort bestaan?
Kinderen, met name t/m 6 jaar, hebben regelmatig last van periodes met milde verkoudheidsklachten zoals een loopneus of hoesten. Het is meestal NIET nodig om uw kind te laten testen. Met de huidige verspreiding van het virus is de kans is namelijk heel klein dat deze klachten door COVID-19 veroorzaakt worden. Bovendien gaan verkoudheidsklachten meestal binnen enkele dagen vanzelf weer over. Houd uw kind thuis tot de klachten meer dan 24 uur verdwenen zijn.

Neem wel contact op met de GGD wanneer:

 • Uw kind in de afgelopen 14 dagen in contact is geweest met iemand met COVID-19. 
  • Alle leeftijden: u kunt een testafspraak inplannen via 088-0100535.
 • Uw kind in de afgelopen 14 dagen heeft gereisd in een regio waar veel COVID-19 is.
  • Kinderen van 0 t/m 6 jaar: u kunt een test inplannen via 088-0100535.
  • Kinderen van vanaf 7 jaar: u kunt een test inplannen via het landelijk callcenter (0800-1202).
 • Uw kind in de afgelopen 14 dagen in contact is geweest met een volwassenen met koorts en/of benauwdheid. Wanneer deze volwassene nog klachten heeft, kan deze ook eerst zelf getest worden.
  • Kinderen van 0 t/m 6 jaar: u kunt een test inplannen via 088-0100535.
  • Kinderen van vanaf 7 jaar: u kunt een test inplannen via het landelijk callcenter (0800-1202).
 • Uw  kind meer dan een week school of opvang mist door de milde klachten.
  • Dit geldt alleen wanneer u het zelf prettig vindt om de voor- en nadelen van testen te bespreken. We plannen dan eventueel een test in. U kunt ons bereiken via 088-0100535.

Milde klachten die lang bestaan?

Sommige kinderen hebben last van chronische verkoudheidsklachten. Dit kan bijvoorbeeld wanneer uw kind astma of hooikoorts heeft. De klachten zijn dan herkenbaar en zullen hoogstwaarschijnlijk niet door COVID-19 worden veroorzaakt. Het is NIET nodig om uw kind te laten testen. Twijfelt u hierover of loopt u tegen praktische problemen aan met school of kinderopvang, neem dan contact op met de jeugdarts van uw kind via 088-0100550.

Ernstige klachten?

Is uw kind ziek en vertrouwt u het niet? Neem dan telefonisch contact op met de huisarts(enpost). De huisarts maakt met u een inschatting of uw kind door een arts gezien moet worden. In sommige gevallen zal de huisarts uw kind testen op COVID-19.