Testen kinderen

Besluiten om je kind wel of niet te laten testen is een persoonlijke keus en zal ook samenhangen met jouw persoonlijke omstandigheden. Onderstaande informatie kan je helpen om tot een beslissing te komen. Aanvullend hierop kun je gebruik maken van de volgende bronnen:

Kinderen en corona 
De kans dat kinderen geïnfecteerd raken is lager dan bij volwassenen. Kinderen worden ook minder ziek van het virus en geven het virus minder makkelijk door dan volwassenen. De kans op COVID-19 bij (jonge) kinderen is meestal vrij laag. Maar, kinderen kunnen wel corona besmet raken, ziek worden en andere besmetten.

Kinderen in de teststraat
In de teststraat van GGD Hollands Noorden (GGD HN) kunnen kinderen gewoon getest worden. Sta er wel bij stil dat afname van deze test voor sommige kinderen belastend is, met name als het kind jonger dan 4-6 jaar is. Een medewerker in beschermende kleding zal met een wattenstokje achterin de neus en keel van het kind materiaal afnemen. Als de testafname lastig gaat, bijvoorbeeld doordat het wattenstaafje niet helemaal achter in de neus is gekomen, is de testuitslag niet betrouwbaar. Soms komt het voor dat we een kind niet kunnen testen,  als deze zich erg verzet. Daarnaast is het ook niet altijd nodig om je kind te testen. Bedenk goed wat in jouw omstandigheden de meerwaarde van testen is.

Alternatieven voor testen
Kinderen van 0-4 jaar, en kinderen in groep 1 en 2 van de basisschool hoeven niet altijd getest te worden. Je kunt overwegen om NIET te testen en je kind thuis te laten uitzieken. Je kind mag dan weer uit isolatie zodra het 24 uur klachtenvrij is. Meer informatie over wanneer kinderen wel/niet thuis moeten blijven is te vinden op: www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen. Wanneer je kind koorts heeft en/of benauwd is moeten andere huisgenoten ook thuis blijven.
Wanneer oudere huisgenoten ook klachten hebben die bij COVID-19 kunnen passen, kun je er ook voor kiezen eerst hen te laten testen.

Milde klachten die lang bestaan?
Sommige kinderen hebben last van chronische verkoudheidsklachten. Dit kan bijvoorbeeld als je kind astma of hooikoorts heeft. De klachten zijn dan herkenbaar en zullen hoogstwaarschijnlijk niet door COVID-19 worden veroorzaakt. Het is NIET nodig om je kind te laten testen. Twijfel je hierover of loop je tegen praktische problemen aan met school of kinderopvang, neem dan contact op met de jeugdarts van je kind via 088-01 00 550.

Ernstige klachten?
Is je kind ziek en vertrouw je het niet? Neem dan telefonisch contact op met de huisarts(enpost) of in grote spoed natuurlijk 112. De huisarts maakt samen met jou een inschatting of je kind door een arts gezien moet worden. In sommige gevallen zal de huisarts je kind testen op COVID-19.

Wanneer testen?
Situatie waarin GGD HN adviseert om WEL te testen:

  • Je kind heeft klachten en is in de laatste 14 dagen voor het ontstaan van deze klachten in contact geweest met iemand met bewezen corona.  In dat geval neem je contact op met het team bron- en contactonderzoek van de GGD via het nummer dat je daarvoor gekregen hebt of onderstaande nummer als je (nog) geen nummer hebt ontvangen. Houd het dossiernummer van de COVID-19 patiënt bij de hand wanneer je dit hebt.  

Situaties waarin GGD HN adviseert een test te OVERWEGEN:

  • Wanneer 3 of meer kinderen COVID-19-achtige klachten hebben binnen een bepaalde groep op een school of kinderopvang. Wanneer dit op jouw school of kinderopvang speelt, dan krijg je hierover nadere informatie van de school of kinderopvang.
  • Wanneer je kind door milde klachten meer dan een week schoolverzuim heeft. Weeg dan af, zo nodig in samenspraak met de school of JGZ, wat zwaarder weegt voor je kind.   
  • Wanneer je kind in de afgelopen 14 dagen in een land is geweest met een oranje of rood reisadvies.

Mocht je besluiten om je kind te laten testen, dan kan dit op de volgende manieren:

  • Kind t/m 6 jaar: je kunt je kind aanmelden voor een test bij GGD HN, via 088-01 00 562. Houd het BSN van je kind bij de hand.
  • Kind vanaf 7 jaar: je kunt je kind aanmelden via 0800-1202. Houd het BSN van je kind bij de hand. Kinderen vanaf 12 jaar moeten zelf ook aan de telefoon toestemming geven voor een test. Als je kind een DigiD heeft, kun je ook online een afspraak inplannen via www.coronatest.nl.