U bevindt zich hier

Melding en contact

Contact afdeling Infectieziekten: 08.30-17.00 uur: 088-01 00 535. 

Buiten bovengenoemde tijden is dit nummer uitsluitend voor meldingen, intercollegiaal overleg voor professionals en spoedeisende vragen over infectieziekten die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.

Doelgroepen infectieziekten

Ben je werkzaam in onderwijs, opvang of een zorginstelling?

Heb je een meldplicht?

Ben je geprikt of gebeten?

Het kan gebeuren dat u zich verwondt aan een naald, of dat u gebeten wordt door een mens of dier. U loopt dan risico op bijvoorbeeld HIV of virale hepatitis. Door snel in actie te komen, kunt u voorkomen dat u ziek wordt. 

Meer informatie over prik- en bijtaccidenten

Heb je voor werk of studie vaccinaties nodig?

Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is de basis voor preventiebeleid binnen verschillende zorginstellingen. De werkgever onderzoekt met een RI&E of het werk voor de medewerkers gevaar oplevert op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn van de werknemers. Bij de RI&E dient het te gaan om blootstelling die specifiek aan de betreffende handelingen is verbonden. 

De RI&E bevat handige schema’s voor het berekenen van het risico op bloedoverdraagbare aandoeningen.

Wilt u weten of uw medewerkers binnen uw instelling risico lopen op  hepatitis B?  Met de Leidraad Hepatitis B vaccinatie voor medewerkers in de gezondheidszorg wordt een praktische handreiking gegeven om een hepatitis B-vaccinatie beleid te kunnen vormgeven .  Zie voor meer informatie leidraad hepatitis B vaccinatie.PDF

Studenten en Hepatitis B

Bent u student en wil u gevaccineerd worden tegen Hepatitis B? Studenten met een beroepsgebonden risico op Hepatitis B kunnen zich hiertegen laten vaccineren. Zie voor meer informatie de brochure Hepatitis B-vaccinatie studenten beroepsgebonden risico.

U kunt ook direct online een afspraak maken voor een vaccinatie. Dit loopt via ons reizigersspreekuur.

Werknemers in de zorg

Medewerkers in de gezondheidszorg lopen risico op hepatitis B. Beleidsregel 4.91 van de Arbeidsomstandighedenwet stelt dat werkgevers verplicht zijn om werknemers die in contact komen met bloed, in de gelegenheid te stellen om zich te laten vaccineren tegen hepatitis B. Lees meer hierover in de brochure Hepatitis B vaccinatie gezondheidszorg

Direct online een afspraak maken kan ook. Dit loopt via ons reizigersspreekuur.

Werknemers buiten de zorg

Ook voor medewerkers buiten de zorg zijn er risico's. In de brochure hepatitis B vaccinatie voor medewerkers met niet zorgberoepen leest u er meer over.  

Direct online een afspraak maken kan ook. Dit loopt via ons reizigersspreekuur.

Ben je zwanger?

Voorkom infecties, uitgerekend nu! Een belangrijke boodschap die we willen meegeven aan zwangere vrouwen. Want een infectie kan nare gevolgen hebben voor uzelf en uw ongeboren kind. Als u zwanger bent, zijn er een paar eenvoudige leefregels die helpen om infecties te voorkomen. Zoals goed handen wassen, geen rauw vlees eten en niet zelf de kattenbak verschonen.

Ook vóór de zwangerschap kunt u al maatregelen nemen. Zo is het bijvoorbeeld zinvol om te kijken of er op uw werk extra beschermende maatregelen moeten worden genomen. Verder is van belang dat u vaccinaties tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) heeft gehad.  Eventueel kan alsnog een vaccin worden gegeven. Daarnaast worden er kinkhoestvaccinaties aangeboden om uw ongeboren kind te beschermen. Lees meer over of maak een afspraak voor kinkhoestvaccinatie. Ook bestaande seksueel overdraagbare aandoeningen moeten het liefst voor de zwangerschap worden behandeld.

Kijk voor meer informatie over zwangerschap en infectieziekten in de brochure Zwangerschap en Infectieziekten, of kijk op de website van het RIVM.