Koolmonoxide

Waar komt koolmonoxide vandaan?
Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld olie, gas en hout. Onvolledige verbranding treedt op als er te weinig aanvoer van zuurstof is. Dit kan het geval zijn in een slecht geventileerde ruimte of bij slecht onderhouden of verkeerd aangesloten gasgestookte toestellen.

Welke apparaten kunnen koolmonoxide in huis veroorzaken?

  Luchttoevoer       Luchtafvoer      Voorbeeld
Meeste risico Binnen Binnen Afvoerloze geiser; gasfornuis/-oven; afvoerloze kachel op petroleum, butagas of gel
Minder risico         Binnen Buiten

Geiser met afvoer; gashaard; open haard; houtkachel; oude CV-ketel

Kleinste risico Buiten Buiten HR-CV-ketel (mits goed aangesloten)

 

 

 

 

Wat is koolmonoxidevergiftiging?
Als er koolmonoxide in huis vrijkomt, adem je dat in. Wanneer je gedurende een korte periode een kleine hoeveelheid koolmonoxide inademt, ontstaan er meestal geen klachten. Bij het inademen van veel koolmonoxide ontstaat een acute koolmonoxidevergiftiging. Dan kunnen klachten optreden zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, slaperigheid, hartkloppingen, snel ademen, braken en verwardheid. Je kunt zelfs bewusteloos raken en overlijden.
Koolmonoxidevergiftiging kan ook optreden bij het langdurig inademen van een kleine hoeveelheid koolmonoxide, we noemen dit ook wel een chronische koolmonoxidevergiftiging. Dit kan leiden tot aanhoudende klachten van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

Wat kun je doen als je klachten hebt?
Als je de genoemde klachten herkent, is het belangrijk om direct maatregelen te nemen. Bij lichte klachten is het belangrijk om frisse lucht binnen te laten, door ramen en deuren wijd open te doen. Ook moet je de geiser, kachel of andere verbrandingstoestellen uitzetten. Laat deze snel nakijken door een installateur. Wanneer je klachten niet overgaan is het aan te raden je huisarts te raadplegen. Bij ernstige klachten ga je direct naar buiten en waarschuw je een arts en de brandweer.

De belangrijkste tips op een rij

Herkennen van een risicovolle situatie

  • Wees alert op klachten als hoofdpijn, slaperigheid, misselijkheid, duizeligheid, hartkloppingen, snel ademen, braken en verwardheid.
  • Let op signalen van onvolledige verbranding. Als de vlammen instabiel flakkeren en gelig van kleur zijn, is de verbranding waarschijnlijk niet optimaal.

Wat te doen bij klachten

  • Laat bij lichte klachten direct frisse lucht in uw huis (ramen en deuren wijd opendoen) en ga bij ernstige klachten direct naar buiten.

Voorkomen van een risicovolle situatie

  • Laat je geiser, gaskachel of centrale verwarmingsinstallatie jaarlijks controleren door een erkend installateur.
  • Laat de schoorsteen van een open haard ten minste één keer per jaar vegen, want bij een verstopt schoorsteenkanaal stromen de verbrandingsgassen rechtstreeks de huiskamer in.
  • Zorg 24 uur per dag voor voldoende ventilatie in je huis. Laat bijvoorbeeld altijd een raam of ventilatierooster open, zodat zuurstof naar binnen kan en verbrandingsgas naar buiten.
  • Heeft je geiser geen afvoer, gebruik deze dan niet langer dan 20 minuten achter elkaar.
  • Plaats eventueel een koolmonoxidemelder. Die kun je aanschaffen bij bijvoorbeeld doe-het-zelfzaken en waarschuwt voor acuut gevaar.