Formaldehyde

Formaldehyde is een gas met een scherpe geur. Formaldehyde zit bijvoorbeeld in lijm en spaanplaat. Daarom noemen we het ook wel spaanplaatgas. Formaldehyde zit ook in dakplaten, MDF, triplex en multiplex. Deze materialen zitten ook in meubels, kasten en keukens. Formaldehyde kan als gas weer in de lucht komen. Dit noemen we 'uitdampen'. Het kan jaren duren voordat formaldehyde 'uitgedampt' is.

Gezondheid
Door formaldehyde kun je klachten krijgen, bijvoorbeeld: hoofdpijn last van de ogen, neus en keel Wanneer kan formaldehyde de oorzaak zijn van deze klachten? Als formaldehyde te ruiken is en als meer mensen in huis tegelijk dezelfde klachten hebben.

Wat kun je zelf doen? Uit nieuwe materialen komt meer formaldehyde dan uit oude materialen. Zorg dan voor meer frisse lucht in huis. Bijvoorbeeld bij meubels.

Verbouwing of nieuwbouw
Zorg voor frisse lucht in huis. Zo gaat formaldehyde naar buiten. Koop alleen spaanplaat met een keurmerk (KOMO of U-merk). Gebruik je in huis veel spaanplaat bij het klussen? Dan kan er veel formaldehyde in huis komen. Zelfs als je spaanplaat met keurmerk gebruikt. Verf er daarom secuur luchtdichte verf op. Op de zijkanten van spaanplaat kun je fineer of aluminiumplakband plakken.

Temperatuur in huis
Als het warm en vochtig is in huis, komt er meer formaldehyde vrij. In de zon of bij een verwarming geeft spaanplaat meer formaldehyde af. Gebruik daarom geen spaanplaat op plaatsen die warm kunnen worden. Of breng isolatiemateriaal aan tussen verwarming en spaanplaat. Zorg dat het niet te warm is in huis. Een goede temperatuur ligt tussen de 18°C en 22°C.