Seksbedrijven

Gezondheid en veiligheid in seksbedrijven

In seksbedrijven is het risico op overdracht van een infectieziekte relatief groot vanwege het lichamelijke contact. Sekswerkers lopen gezondheidsrisico's en ook de bezoekers van onder andere bordelen, prostitutieramen, parenclubs en seksbioscopen lopen risico's op seksueel overdraagbare aandoeningen (Soa's).
Daarom is er aandacht voor hygiëne en veiligheid. Voorzorgsmaatregelen om het risico op infectieziekten te verkleinen zoals beschermingsmiddelen voor veilig vrijen en een schone en veilige werkomgeving zijn belangrijk.
Zowel het seksbedrijf als de sekswerkers en de klanten zijn hiervoor verantwoordelijk. De gezondheid van de sekswerkers en hun klanten wordt zodoende beschermd.

Alle gemeenten geven vergunningen voor seksbedrijven af. Een goede hygiëne is één van de vergunningsvoorwaarden. In sommige gemeenten controleert GGD Hollands Noorden het seksbedrijf op hygiëne.
De inspecties vinden overdag, op afspraak plaats op grond van een plaatselijke verordening van de gemeente. Bij de inspectie maakt de GGD gebruik van de Hygiënerichtlijnen voor seksbedrijven, opgesteld door het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (LCHV). De GGD maakt een rapport op van de bevindingen. Zowel de gemeente als het bedrijf ontvangen dit rapport. Op basis hiervan kan een gemeente besluiten de vergunning te verstrekken, te weigeren of in te trekken.
In een aantal gemeenten betalen de seksbedrijven de inspectie zelf.

Hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (LCHV).

 

Tarieven seksinrichtingen 2020 per 1 september 2020

Reguliere inspectie (tegen uurtarief)

€ 111,36

Niet reguliere inspectie (tegen uurtarief)

€ 111.36

 

Meer informatie

Voor vragen en/of opmerkingen kun je contact opnemen met mevrouw Kramer, Hygiëne adviseur van de afdeling Inspectie en Hygiëne; telefonisch: 06-83 88 96 61 of via e-mail: jkramer@ggdhn.nl.