Hygiëne op basisscholen

Leren in een schone en frisse school is slimmer. Een schone en frisse klas en school zorgen voor betere leerprestaties, minder gezondheidsklachten en minder ziekteverzuim van zowel de leerlingen als de leerkrachten.

GGD Hollands Noorden helpt u graag mee om een gezonde schoolomgeving te creëren en behouden. Hieronder ziet u wat we samen kunnen doen.
 

Toilethygiëne

Voer een toilethygiëne-onderzoek uit. Dit is een gratis project waarbij:

  • sanitair onderzocht wordt op hygiëne.
  • naar aanleiding van het onderzoek op maat geadviseerd wordt aan de school.
  • Voorlichting gegeven wordt over hygiënemaatregelen.

Mijden kinderen de toiletten in school?
Kinderen plassen en poepen niet uit angst voor een smerig schooltoilet. Plas en poep op de bril, stank en achtergebleven wc-papier in de pot. De toiletten op scholen zijn vaak zo vies dat kinderen weigeren ernaartoe te gaan. Ze houden het liever op, blijkt uit onderzoek in opdracht van het NOS: Het Jeugdjournaal wc-onderzoek: veel wc's op scholen zijn vies.

Waarom is ophouden slecht?
Zes op de tien scholieren proberen de toiletten te mijden. Ze hebben het gevoel dat ze naar de wc moeten, maar wachten daar nog even mee. De ontlasting kan hard en groot worden als die wordt tegengehouden en dat kan leiden tot verstopping. 

Kan je ziek worden van een vieze wc-bril?
Natuurlijk zit niets lekkerder dan de eigen wc. Kinderen weten precies hoe schoon het er is en met welke billen ze hem delen. Vaak wordt gedacht dat je van plassen of poepen op een vieze wc, bijvoorbeeld op school, ziek kunt worden. De kans dat je een besmettelijke ziekte oploopt via de toiletbril is niet zo groot. 

Waar kan je dan wel ziek van worden? 
Waar je echt voor moet vrezen zijn de deurklinken, spoelknoppen, kranen, handdoeken en prullenbakken. Wanneer je die met je handen aanraakt is er een groot risico op besmetting door bacteriën en virussen. Want met die handen stop je na de toiletgang weer brood in je mond.
Handenwassen is dus effectiever dan hangen boven de pot. Handhygiëne is de basis om overdracht van ziektekiemen te beperken!

Aan de slag met een schoon toilet?
Naast afdoende schoonmaak en voldoende middelen voor handhygiëne is hygiënisch gedrag minstens zo belangrijk.

GGD Hollands Noorden biedt scholen een gratis project toilethygiëne aan.

  • Hygiëneonderzoek van het sanitair.
  • Advies op maat naar aanleiding van het onderzoek.
  • Voorlichting en advies over hygiënemaatregelen.

Meer informatie leest u hier

Contact

Wilt u meer weten of aan de slag met één van bovenstaande initiatieven? Neem dan contact op met onze hygiëne-adviseurs van de afdeling Inspectie en Hygiëne:

mevrouw Kramer (M: 06-83889661 / E: jkramer@ggdhollandsnoorden.nl)

mevrouw Lakenman (M: 06-1452 6406 / E: llakenman@ggdhollandsnoorden.nl).