Beweegrichtlijnen

Volgens de beweegrichtlijnen moeten volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig of zwaar intensief bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur. Ook worden voor beide groepen spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen (volwassenen en ouderen twee keer per week en kinderen drie keer per week). Dit alles verlaagt het risico op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en depressieve symptomen en bij ouderen ook botbreuken. De Gezondheidsraad adviseert de minister van VWS om te stimuleren dat mensen blijvend meer bewegen en minder stilzitten.

Gezond eten volgens Schijf van Vijf

Als je gezond eet volgens de Schijf van Vijf, dan neem je producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam. Ze verkleinen bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Je krijgt de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Bovendien helpt de Schijf van Vijf je om duurzamer te eten.

Gezond eten met de Schijf van Vijf (Voedingscentrum) 

Gezond gewicht

Een gezond gewicht bereik je door voldoende te bewegen en gezond te eten. Kiezen voor gezond eten en drinken is niet voor iedereen vanzelfsprekend.Bij een gezonde voeding hoort elke dag ontbijten, voldoende groente en fruit eten en geen frisdrank drinken. Sport en bewegen is goed voor lichaam en geest. Aandacht voor gezond eten en meer bewegen is belangrijk omdat overgewicht in Nederland toeneemt.

Heb jij een gezond gewicht?

Als je een gezond gewicht hebt, voorkom je dat je later gezondheidsproblemen krijgt. Overgewicht betekent dat je meer weegt, dan goed is voor je gezondheid. Met je lengte in cm en gewicht in kilo's, kun je de Body Mass Index (BMI) bepalen. De BMI kan worden berekend voor kinderen en volwassenen van 2 t/m 70 jaar. Met de BMI-meter van het voedingscentrum kun je berekenen of jezelf of jouw kind een gezond gewicht heeft.

Jongeren Op Gezond Gewicht

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is een programma voor een gezonde omgeving en een gezonde jeugd. Steden, dorpen of wijken zetten zich in om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Het is een lokale, duurzame aanpak waarin door verschillende instanties wordt samengewerkt. JOGG is bewezen effectief  om de stijging van overgewicht bij jongeren (0-19 jaar) om te zetten in een daling.

Gemeenten nemen de regie op zich en zorgen daarmee voor samenhang en samenwerking. In onze regio zijn de gemeenten Alkmaar, Den Helder, Koggenland, Medemblik en Schagen JOGG-gemeenten. 
Bekijk meer informatie over JOGG

Samenwerken levert meer op!
GGD HN en JOGG Alkmaar werken samen aan het programma Gezonde School. Esther Kleine Deters (Gezonde School-coördinator bij de GGD) en Anja Lems (JOGG-regisseur bij MEE & de Wering) vertellen hoe zij hierin samengaan en hoe een gezonde samenwerking eruitziet. Bekijk de video.

Gezonde Start

Gezonde Start is een scholing over opvoeden, bewegen en voeding voor medewerkers van kinderdagverbljven, peuterspeelzalen en voor leerlingen ROC Pedagogisch medewerker. De scholing biedt praktische, afwisselende opdrachten en theorie over eten, bewegen en opvoeding. Ook onderwerpen als overgewicht en communicatie komen aan bod. De ouderworkshop Eetplezier & Beweegkriebels vormt een onderdeel van de scholing.

Meer informatie vind je op www.eengezondestart.nl.

Tips voor volwassenen en ouderen

GALM-project

In het GALM-project worden alle senioren uit een wijk/buurt benaderd voor een  fit- en gezondheidstest. Senioren die te weinig actief zijn, kunnen daarna aan de slag te met het (her)winnen van plezier in sportieve activiteiten. Ze worden hier langdurig bij begeleid en er wordt rekening gehouden met hun specifieke wensen. Doel van GALM is om bewegingsarmoede terug te dringen en fitheid en motoriek te bevorderen. De organisatie is in handen van Sportservice Noord-Holland of Sportbureau. Voor meer informatie:  www.sportservicenoordholland.nl.

Beweegmaatje

Wil je lekker bewegen of fanatiek sporten, maar niet alleen? Zoek dan naar een beweegmaatje en ga samen sporten!