Suïcidepreventie

Een gesprek beginnen, kan een leven redden!

1 op de 5 jongeren in onze regio denkt weleens aan zelfmoord. En mannen van middelbare leeftijd in Noord-Holland-Noord hebben vaker depressieve gedachten dan andere mannen. Inwoners die psychische problemen hebben, delen dat niet (graag) met anderen en vinden hulp zoeken lastig. Mensen dichtbij in hun omgeving kunnen een cruciale rol spelen om hierbij te helpen. De gemeente Hoorn, gemeente Alkmaar, GGD Hollands Noorden en GGZ Noord-Holland Noord willen daarom een breder publiek bewust te maken van hun helpende rol.

Samen werken aan zelfmoordpreventie
De regio West-Friesland is de achtste regio die aansloot bij de aanpak van 113 Zelfmoordpreventie genaamd ‘Supranet community’. Doel van de aanpak is minder zelfmoord(pogingen) in West-Friesland, maar ook het taboe doorbreken en betere doorverwijzing organiseren. Deze aanpak is gericht op het trainen van professionals en maatschappelijk betrokken inwoners die juist buiten de zorg staan. Die laatste doelgroep, zoals leraren, sportcoaches of medewerkers van maatschappelijke organisaties heeft een sleutelpositie als het gaat om zelfmoordpreventie. Door signalen te herkennen en een gesprek te beginnen kunnen zij een leven redden.

Vraag, praat, luister
Op de website ‘Vraag, praat, luister’ (www.vraagpraatluister.nl)  is informatie te vinden over hoe je kunt helpen wanneer iemand in je omgeving mogelijk suïcidale gedachten heeft. Het volgen van een zogenaamde gatekeeperstraining kan daarbij ondersteunen.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800-113 (gratis) of de chat.