Seksualiteit

De GGD heeft als taak om de seksuele gezondheid in de regio te bevorderen, en de verspreiding van soa (seksueel overdraagbare aandoeningen) te voorkomen. Bij de poli seksuele gezondheid van de GGD kun je o.a. terecht voor een soa-test, HIV (snel)test, advies over anticonceptie en alle andere vragen over seks. Naast het houden van soa-spreekuren geeft de GGD ook voorlichting op scholen en evenementen over veilig vrijen. Bekijk de folders over seksualiteit.

Seksuele ontwikkeling

De seksuele ontwikkeling van kinderen begint vanaf de geboorte en ontwikkelt zich het hele leven door. Vooral in de basisschoolperiode is er doorgaans sprake van grote veranderingen. Soms verlopen die geleidelijk, soms ineens met grote snelheid naar de puberteit toe als de meest duidelijke fase waarin seksuele veranderingen specifieker worden.

Rol van de ouders/seksuele opvoeding

Ouders kunnen een belangrijke rol spelen bij de seksuele ontwikkeling van hun kinderen; als ze klein zijn én als ze ouder worden. Niet alleen door seksuele voorlichting te geven. Als ouder geef je altijd waarden en normen mee. In die rol ben je als ouder bezig met seksueel opvoeden dat meer is dan seksuele voorlichting alleen. 
 

Ondersteuning van de GGD

Ondanks dat seksualiteit een belangrijke rol in het leven van kinderen/jongeren speelt, is het voor veel jongeren moeilijk om erover te praten. Ook ouders zelf vinden het soms moeilijk om hierover te praten. De jeugdverpleegkundigen, werkzaam in consultatiebureaus en op scholen, kunnen je als ouder hierbij ondersteunen. Meer informatie over seksualiteit en praten met jouw kind over seksualiteit vind je op www.uwkindenseks.nl.

Voor vragen over relaties en seksualiteit kunnen jongeren terecht op het soa/Sense-spreekuur van GGD Hollands Noorden of www.sense.info. Bij Sense kunnen jongeren anoniem terecht met vragen en/of problemen op het gebied van seksualiteit, seksuele gezondheid, seks, anticonceptie, zwangerschap, soa en seksueel geweld.