U bevindt zich hier

Campagne Rookvrij.... kinderspel!

Teken voor rookvrij
Niemand wil dat kinderen meeroken of zelf gaan roken. Toch raken elke week honderden kinderen verslaafd aan roken. Gelukkig zijn steeds meer plekken waar kinderen komen rookvrij.
Maar we zijn er nog niet. Iedereen kan iets doen. Ga naar rookvrij.nl, selecteer je sportclub, speelplek of schoolplein en teken voor een rookvrije locatie.
Met één klik op rookvrij.nl.

Banner op de website sportvereniging of gemeente
Sportverenigingen en gemeenten kunnen hun eigen online locatiebanner downloaden. De banner op de eigen website laat de sportvereniging, speelplek of gemeente in één oogopslag het aantal verzamelde ondertekeningen voor die locatie zien. Het aantal handtekeningen toont aan hoeveel mensen al hebben getekend voor rookvrij op die locatie. Hoe kun je de banner plaatsen? Ga naar https://rookvrij.nl/maak-online-banner. Vanaf hier is de banner in 3 stappen aan te maken.  

We gaan samen op weg naar een Rookvrije Generatie!

Voor een rookvrije start

Elk kind heeft recht op een rookvrije start. Alle zorgprofessionals – van verloskundige tot jeugdarts – slaan daarvoor de handen ineen. Ze werken samen in de Taskforce Rookvrije Start. Het doel van de Taskforce is dat meer (aanstaande) ouders stoppen met roken en rookvrij blijven. De Taskforce bevordert multidisciplinaire zorg, agendeert het onderwerp en verbetert kennis van professionals en publiek. 

Zie voor meer informatie https://rookvrijestart.rokeninfo.nl/

Roken

Iedereen weet het: roken is slecht voor de gezondheid. Toch rookt in Noord-Holland-Noord 20% van de jongvolwassenen (16-25 jaar), 22% van de volwassenen (19-65 jaar) en 11% van de ouderen (65+). En roken is verslavend. Daarom is het moeilijk om te stoppen. Toch heeft het veel voordelen om te stoppen met roken. Je wordt fitter, je huid ziet er beter uit en je bent minder vaak verkouden. 

Rookvrije generatie

Mensen die vanaf 2017 een kind krijgen, willen we de kans geven hun kind volledig rookvrij te laten opgroeien. Zonder het slechte voorbeeld van rokende mensen die ze om zich heen zien. Zonder de verleiding van glimmende pakjes en toegevoegde smaakjes aan sigaretten, http://www.rookvrijegeneratie.nl/rookvrije-generatie.

Online platform rookvrij.nl

Via het platform rookvrij.nl kan iedereen laten weten welke sportvelden, speelplekken en schoolpleinen in hun buurt rookvrij moeten worden. Met deze online handtekeningenactie kunnen alle betrokkenen zien waar in de regio behoefte is aan bescherming van kinderen tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook. En zo kan iedereen zelf helpen voorkomen dat kinderen beginnen met roken. 
Iedereen kan meedoen. Ga naar https://rookvrij.nl/, selecteer je sportclub, speelplek of schoolplein en teken voor een rookvrije locatie.

Stoppen met roken?

Stoppen met roken heeft zowel op korte als lange termijn positieve effecten op de gezondheid. Vijftien jaar na het stoppen met roken is het risico op hart- en vaatziekten van de ex-roker vergelijkbaar met dat van een nooit-roker. Daarnaast geeft stoppen met roken ook snel andere effecten zoals een frissere adem, meer smaak en reukvermogen, verbeterde vruchtbaarheid en bespaart het een hoop geld. Wil je stoppen met roken? Kijk  eens op www.rokeninfo.nl of destopsite.nl

Roken rond zwangerschap en bevalling

Wil je zwanger worden? Roken kan de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen verminderen. Door roken of meeroken tijdens de zwangerschap loopt de ongeboren baby allerlei risico’s: zie voor meer informatie www.rokeninfo.nl.

Voor een baby is het slecht om mee te roken. Rook daarom niet in bijzijn van je kind. Daarmee voorkom je de ontwikkeling van klachten. Zie voor meer informatie www.rokeninfo.nl.

Pubers en roken

Pubers experimenteren graag, ook met roken. Ze lopen extra risico om verslaafd te raken. Praat met je kind en maak afspraken over het roken. Informatie en tips over praten met je kind over roken vind je op www.hoepakjijdataan.nl en www.uwkindenroken.nl

Werkstuk over roken

Wil je een werkstuk maken over roken? Kijk dan op www.rokeninfo.nl voor meer informatie.

Lesgeven over roken

Ben je docent in het basis-, voortgezet- of middelbaar beroepsonderwijs? Voor informatie over lesmateriaal, rookbeleid, preventie van roken en het stellen van regels zie www.dgsg.nl.