Jongvolwassenenmonitor

Achtergrond

Van 24 april tot eind juli 2019 voert Onderzoeksbureau Noord-Holland Noord (onderdeel van GGD HN) voor de 2e keer een grootschalig onderzoek uit naar gezondheid en leefstijl onder jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar. Opdrachtgevers van dit onderzoek zijn het programma In Control of Alcohol & Drugs en alle 17 gemeenten in Noord-Holland Noord.
Het onderzoek bestaat uit het online invullen van een vragenlijst over gezondheid (psychisch en lichamelijk), welzijn, gebruik van genotmiddelen, seksualiteit, bewegen, eenzaamheid, mantelzorg en financiën. Dit kost ongeveer 15 minuten.

Deelname

Deelname aan de Jongvolwassenmonitor staat open voor alle inwoners van Noord-Holland Noord in de leeftijd van 16 tot en met 25 jaar. Meedoen aan het onderzoek gebeurt anoniem. Jongvolwassenen worden actief benaderd om deel te nemen, via o.a. sociale media, flyers, busreclame en via leeftijdsgenoten (peergroups).

Meedoen met het onderzoek kan door te gaan naar www.JVmonitor.nl.

Alle deelnemers maken kans op een bol.com waardebon van € 10 (winkans 1 op 10), een JBL Bluetooth speaker Charge 4 t.w.v. € 160,- (2x) of een Fitbit Alta Hr t.w.v. van € 135,- (1x).

Resultaten

De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk voor gemeenten, GGD en andere organisaties die zich richten op de gezondheid en welzijn van jongvolwassenen. Voor het nemen van beleidsbeslissingen voor of over deze groep inwoners is informatie belangrijk. Denk hierbij aan het gebruik van partydrugs, GGZ, seksueel risicogedrag, mantelzorg, schulden, voortijdig schoolverlaten, etc.

Vanuit het programma ‘In Control of Alcohol en Drugs’ is er specifieke behoefte aan informatie over het gebruik van alcohol en drugs onder jongeren vanaf de leeftijd van ongeveer 16 jaar. Het gaat hierbij onder andere om gegevens over het aantal gebruikers, de hoeveelheden alcohol en drugs die gebruikt worden, de soorten drugs die gebruikt worden, de verkrijgbaarheid van drugs en de plekken waar jongeren alcohol en drugs gebruiken.

Omdat het onderzoek in 2017 ook heeft plaatsgevonden is het nu voor het eerst mogelijk om de resultaten over de tijd te vergelijken. Wordt er evenveel alcohol gedronken als in 2017 en zijn de jongvolwassenen nog steeds even gelukkig? De resultaten van de Jongvolwassenmonitor 2019 worden eind september 2019 verwacht. Bekijk hier alvast de rapporten en resultaten van de Jongvolwassenenmonitor 2017.

Meer informatie

Meer informatie over het onderzoek is te vinden in:

Voor vragen en overige informatie kunt u contact opnemen met de onderzoekers via onderzoeksbureaunhn@ggdhn.nl.