Jongvolwassenenmonitor

Tussen de 16 en 25 jaar verandert er van alles. Jongeren zoeken een plek in de maatschappij en moeten er achter komen wat wel en niet bij hun past. Om meer inzicht te krijgen in de situatie van jongeren in deze leeftijdsgroep is onderzoek nodig dat zich specifiek richt op de onderwerpen waar deze groep mee te maken krijgt. 

Vanaf 18 april tot 14 juli 2017 voert Onderzoeksbureau Noord-Holland Noord (onderdeel van GGD HN) een grootschalig onderzoek naar gezondheid en leefstijl uit onder jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar. Opdrachtgevers van dit onderzoek zijn het project 'In Control of Alcohol en Drugs' en alle 17 gemeenten in Noord-Holland Noord. 

Het onderzoek bestaat uit het online invullen van een vragenlijst over gezondheid (psychisch en lichamelijk), welzijn, gebruik van genotmiddelen, seksualiteit, bewegen, eenzaamheid, mantelzorg en financiën. Dit kost ongeveer 15 minuten. 

Deelname

Deelname aan de Jongvolwassenmonitor staat open voor alle inwoners van Noord-Holland in de leeftijd van 16 tot en met 25 jaar. Meedoen aan het onderzoek gebeurt anoniem. Jongvolwassen worden actief benaderd om deel te nemen via social media en via leeftijdsgenoten (peergroups). 
Meedoen met het onderzoek kan door te gaan naar www.JVmonitor.nl.

Alle deelnemers maken kans op een Bol.com waardebon van € 10 (winkans 1 op 10) of één van drie JBL-bluetooth speakers ter waarde van € 173.

Resultaten

De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk voor gemeenten, GGD en andere organisaties die zich richten op de gezondheid en het welzijn van jongvolwassenen. Voor het nemen van beleidsbeslissingen voor of over deze groep inwoners is informatie belangrijk. Denk hierbij aan het gebruik van partydrugs, GGZ, seksueel risicogedrag, mantelzorg, schulden, voortijdig schoolverlaten, etc.

Vanuit het project ‘In Control of Alcohol en Drugs’ is er specifieke behoefte aan informatie over het gebruik van alcohol en drugs onder jongeren vanaf de leeftijd van ongeveer 16 jaar. Het gaat hierbij onder andere om gegevens over het aantal gebruikers, de hoeveelheden alcohol en drugs die gebruikt worden, de soorten drugs die gebruikt worden, de verkrijgbaarheid van drugs en de plekken waar jongeren alcohol en drugs gebruiken.  

De eerste resultaten van de Jongvolwassenmonitor vindt u hier


Meer informatie

Meer informatie over het onderzoek is te vinden in: 
•    Antwoorden op veel gestelde vragen Jongvolwassenenmonitor 2017 (veelgestelde vragen Jongvolwassenenmonitor 2017)
•    Protocol Jongvolwassenenmonitor 2017

Voor vragen en overige informatie kunt u contact opnemen met de onderzoekers via onderzoeksbureaunhn@ggdhn.nl