Zorgen over gebruik lachgas en ketamine

Heel zorgwekkend, noemt het Trimbos de sterke toename van het aantal mensen dat vorig jaar op de spoedeisende hulp terechtkwam, als gevolg van vergiftiging door lachgas of ketamine. Sommige patiënten belanden hierdoor voor de rest van hun leven in een rolstoel, zegt een woordvoerder van het instituut.

Bij 1 op de 10 gemelde lachgasincidenten was vorig jaar sprake van (ernstige) neurologische uitvalsverschijnselen

Sinds de heropening van het uitgaansleven in de zomer van 2021 nam het aantal acute gezondheidsincidenten na drugsgebruik toe. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Drugsincidenten van het Trimbos. Zorgwekkend zijn met name de cijfers over vergiftiging met lachgas en ketamine.

Lachgas

Bij één op de tien gemelde lachgasincidenten was vorig jaar sprake van (ernstige) neurologische uitvalsverschijnselen. Het gaat bijvoorbeeld om krachtverlies in armen en benen, gevoels-, coördinatie- en loopstoornissen en blijvende tintelingen of pijn in ledematen. “Sommige gebruikers kampen met zenuwschade en dwarslaesieverschijnselen”, zegt een woordvoerder van het Trimbos. “Ze gaan naar een feestje en belanden door drugsgebruik daarna voor de rest van hun leven in een rolstoel.”

Ketamine

Een ander toenemend probleem zijn de ernstige klachten waar ketaminepatiënten mee kampen. Langdurig en intensief gebruik van die drug kan ernstige schade veroorzaken aan de blaas. Enkele patiënten kunnen hierdoor niet meer plassen, andere gebruikers krijgen last van hevige buikkrampen: k-krampen genoemd.

Het programma ‘In Control of Alcohol & Drugs’ heeft als doel om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in onze regio terug te dringen. Ouders en andere geïnteresseerden kunnen zich abonneren op de nieuwsbrief.