Vanaf 10 januari negatieve coronatest verplicht voor reizigers uit China

Reizigers vanuit China moeten vanaf 10 januari beschikken over een negatief testresultaat. Ook is het dringende advies om een medisch mondneusmasker te dragen op vluchten van en naar China. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om afvalwater uit vliegtuigtoiletten afkomstig vanuit China te controleren op virusmutaties. Nederland volgt hiermee de Europese lijn om een nieuwe corona-uitbraak in Europa in de kiem te smoren.

Door de Europese maatregelen komt er geen verscheidenheid van maatregelen. Zo zijn de maatregelen effectief in de bestrijding van Covid-19 in Europa.

Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) 

GGD Kennemerland deelt sinds 4 januari al gratis zelftesten uit aan passagiers van alle rechtstreekse vluchten vanuit China met Amsterdam als eindbestemming. Dit gebeurt bij de gate. Doorreizigers mogen direct hun reis vervolgen. Ook wordt het rioolwater in de omgeving van Schiphol verscherpt in de gaten gehouden.

Monitoren op nieuwe varianten

In China leidt Covid-19 op dit moment tot veel besmettingen en veel ziekte. Dat komt omdat er in het land weinig immuniteit is opgebouwd. Speciale aandacht voor vluchten uit China is noodzakelijk om besmettingen aan boord tegen te kunnen gaan. Ook kunnen we zo monitoren op nieuwe varianten. Er zijn momenteel geen signalen dat er een nieuwe variant is in China. In China is, net als in Nederland, Omikron dominant. De gevolgen van een besmetting in Nederland zijn gemiddeld genomen minder ernstig. Dat komt omdat de immuniteit hier veel groter is. Wij hebben een hoge vaccinatiegraad en veel mensen hebben al een besmetting doorgemaakt.