Think before you ink

Een tatoeage laten zetten? Dat is al lang niet meer alleen voor noeste zeemannen en jongere generaties. En een tatoeage kan zorgen voor een mooie herinnering of verbintenis. Natuurlijk zoek je voor zo’n blijvende tekening op je lichaam een goede tattoostudio. GGD Hollands Noorden keurt de studio’s in onze regio op hygiëne en veiligheid.

Zorg dat de tattoostudio van jouw keuze een vergunning heeft. Anders loop je risico besmet te raken met hepatitis B of C of hiv als naalden of andere materialen niet goed schoon zijn

Laat je tatoeage alleen zetten in een studio met een vergunning. Dan is gecontroleerd of de tatoeëerder hygiënisch werkt. Deze studio’s vind je in deze database. Een tatoeëerder zonder GGD-vergunning werkt illegaal. Bovendien is bij tatoeëerders die zonder vergunning werken, vanuit bijvoorbeeld een keuken of zolderkamer, niet gecontroleerd of men veilig en hygiënisch werkt. Hierdoor zijn de gezondheidsrisico’s groot. Zo kun je bijvoorbeeld besmet raken met hepatitis B of C of hiv als naalden of andere materialen niet goed schoon zijn.

De vergunning van de GGD wordt alleen verleend, als tijdens een inspectie blijkt dat er hygiënisch en veilig wordt getatoeëerd in de studio. Vergunningen zijn drie jaar geldig. Ook bij klachten en meldingen gaat GGD Hollands Noorden langs bij studio’s. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) houdt ook toezicht op naleving van de vergunningplicht, leeftijdsgrenzen, gebruikte inkten en de deugdelijkheid van andere materialen.