Temperatuur verwarming en boiler: pas op voor legionella

Iedereen probeert energiezuinige maatregelen te nemen in en om huis. Maar wees niet té zuinig met de temperatuur van je verwarming en warmwaterboiler. Want zet je de temperatuur te laag, dan loop je het risico op een legionellabesmetting.

De richtlijn is om sanitair warm water op te wekken en op te slaan met een temperatuur boven de 60 graden

Legionella is een bacterie die in verschillende watersystemen voorkomt. Onder de juiste omstandigheden, zoals temperaturen tussen 25 en 40 graden, kan de bacterie zich vermenigvuldigen tot problematisch hoge concentraties. Adem je vervolgens via zeer kleine waterdruppeltjes de legionellakiemen in, bijvoorbeeld tijdens het douchen, dan kun je een besmetting oplopen.

Vatbaar voor legionella

Niet iedereen wordt ziek na het inademen van de legionellabacterie. Vooral ouderen, mensen met een slechte gezondheid of afweer en rokers zijn vatbaar voor een besmetting. Klachten ontstaan meestal binnen 2 tot 10 dagen na het inademen. Sommige mensen krijgen griepachtige klachten die vanzelf overgaan, soms resulteert het in een ernstige longontsteking. Uitzonderlijk kan je eraan overlijden.

Solo- of combiketel

“De richtlijn is om sanitair warm water – water dat opgewarmd wordt om te gebruiken in bijvoorbeeld de douche – op te wekken en op te slaan met een temperatuur boven de 60 graden”, vertelt Jelle Laverge, docent bouwfysica aan de UGent. Belangrijk is om daarbij het onderscheid te maken tussen zogenaamde soloketels en combiketels. Een soloketel regelt alleen de verwarming, een combiketel zorgt ook voor warm water uit de kraan.

Veiligheid vs kostprijs

“Met een soloketel krijg je ‘dood water’: water dat in het systeem blijft en waarmee je zelf niet in aanraking komt. In dat geval zijn lagere temperaturen en zelfs legionella geen probleem. Maar de meeste boilers wekken ook warm water voor de kraan op, inclusief opslagvat zodat dat je veel warm water in één keer kunt gebruiken. Dat vat moet op temperatuur worden gehouden en daar schuilt het grootste gevaar. Je moet ervoor zorgen dat die temperatuur niet lager dan 60 graden komt. Redeneer dus niet ‘ik douche mij met 38 graden, dus mijn cv-ketel mag ook op 38 graden staan'”, waarschuwt Laverge. Heel efficiënt is het niet, zeker niet in deze tijden Maar als je veiligheid moet afwegen tegenover de kostprijs.

(Dit artikel verscheen eerder op www.vrt.be)