Prik- en testangst bij kinderen voorkomen

Moderne medische zorg is tot heel wat in staat. En toch ervaren veel kinderen ernstige stress als ze met een naald worden geprikt. Ook bij andere verrichtingen (plaatsen van een maagsonde of urinekatheter, behandelen van letsels op de Spoedeisende Eerste Hulp, wondzorg na een operatie) voelen kinderen veel onnodige pijn en angst.

Download de brochure met handvatten voor traumavrije zorg aan kinderen

Medische angst verergert pijn

Bijna 80% van de kinderen met een chronische ziekte ontwikkelt angst voor een opname en medische handelingen. Deze angst is bijna altijd het gevolg van een eerdere traumatische ervaring in de zorg. Medische angst ondermijnt het vertrouwen, verergert pijn en stress en heeft een negatief effect op de genezing.

Afleiding helpt

Het PROSA kenniscentrum streeft naar trauma-vrije medische zorg voor kinderen. De PROSA-aanbevelingen vertellen wat ouders en zorgverleners voor, tijdens en na een vaccinatie of test kunnen doen. Zoals: wees eerlijk wat er gaat gebeuren, maak samen een plan, gebruik helpende of positieve taal, geef het kind keuzes zodat het controle heeft over de situatie en gebruik eventueel een afleidingstechniek die bij het kind past. Afleiding stuurt de focus van het kind weg van de prikprocedure, waardoor het kind geen angst of pijn ervaart. Bij angstige kinderen kan verdovende zalf uitkomst bieden.