Multiresistente bacteriën in supermarktvlees

Ken je de term antibiotica-resistentie? Dat houdt in dat bacteriën ongevoelig zijn voor een antibioticum. Een wereldwijd groot probleem, omdat we vooral met antibiotica bacteriële infecties kunnen bestrijden. Nu blijkt uit recent onderzoek dat 40 procent van het vlees uit de supermarkt zelfs multiresistente bacteriën bevat. Ofwel: bacteriën die voor heel veel soorten antibiotica ongevoelig zijn.
Momenteel eisen infecties veroorzaakt door resistente bacteriën 700.000 mensenlevens per jaar
Onderzoekers analyseerden in hun studie 100 vleesproducten: 25 exemplaren kip, kalkoen, rundvlees en varkensvlees. Deze zijn willekeurig waren gekozen uit supermarkten in de Spaanse stad Oviedo. Maar liefst 40 van de 100 onderzochte vleesproducten bleken multiresistente stammen van de Escherichia coli-bacterie te bevatten. Onder meer bacteriën die resistent zijn tegen verschillende antibiotica, waaronder penicilline, cefalosporines en aztreonam. “Dit is zorgelijk,” schrijft onderzoeker Azucena Mora Gutiérrez. “We zijn gewend om ‘klassieke’ door voedsel overgedragen ziekteverwekkers, zoals de bekende salmonella-bacterie, te bestrijden. Multiresistente bacteriën die in voedsel aanwezig zijn, moeten echter worden gezien als potentiële ziekteverwekkers.”
Beter controleren op ziekteverwekkers
Een infectie met zo’n multiresistente bacterie is lastig te behandelen, aangezien veelgebruikte antibiotica niet meer werken. Het liefst houd je deze bacteriën dus buiten de deur. De meerderheid (73 procent) van de geanalyseerde vleesproducten bevatte overigens niveaus van E.coli die binnen de veiligheidslimiet vallen. “Maar wat we met dit onderzoek wilden laten zien, is dat er dus echt multiresistente bacteriën in ons voedsel zitten. Het zou goed zijn als er op regelmatige basis beter op deze potentiële ziekteverwekkers wordt gecontroleerd.”
Wereldwijd probleem
Dat Gutiérrez hier zo op hamert, is niet voor niets. “Antibioticaresistentie is wereldwijd een groot probleem dat de menselijke gezondheid ernstig aantast,” legt ze uit. “Momenteel eisen infecties veroorzaakt door resistente bacteriën 700.000 mensenlevens per jaar. En de verwachting is dat als we geen maatregelen nemen, dergelijke infecties tegen 2050 maar liefst tien miljoen mensen het leven zal kosten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaart antibioticaresistentie dan ook als één van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid.”
Bacteriën in ons voedsel
Hoe multiresistente bacteriën in vlees terechtkomen? “Deze bacteriën kunnen zich door de voedselketen van dier op mens verspreiden,” zegt Gutiérrez. “Ze kunnen bijvoorbeeld aanwezig zijn in de darmflora van (pluim)vee. Maar ze kunnen ook in het vlees terechtkomen door bepaalde handelingen in slachthuizen. Ze kunnen zelfs in de keukens van restaurants aanwezig zijn. En op die manier bereiken ze vervolgens de consument.”
(Bron: Scientias)