Groepsvaccinaties Rijksvaccinatieprogramma voorjaar 2023

Als je voor de klas staat, heb je het misschien wel gemerkt: leerlingen die even afwezig zijn. Of op school komen met een stijve arm. Die hebben dan waarschijnlijk hun DTP/BMR-, meningokokken of HPV-vaccinatie gehaald. De groepsvaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma in deze regio lopen nog tot 25 mei 2023.

GGD Hollands Noorden verzorgt de groepsvaccinaties. Dit doen we op verschillende tijdstippen op verschillende locaties in de regio. De kinderen (of de ouders/opvoeders) kunnen zelf de locatie en tijd kiezen die hen het beste uitkomt. Het hoeft dus niet per se de woonplaats te zijn, maar mag bijvoorbeeld ook de gemeente zijn waar ze naar school gaan of waar hun sportclub is.

Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen meisjes en jongens vanaf 2022 al een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn.

Eveline Vlaanderen, jeugdarts GGD Hollands Noorden

Vaccinaties tegen DTP/BMR, HPV en Meningokokken

De voorjaarsvaccinatieronde die loopt tot 25 mei 2023 betreft de volgende vaccinaties:

  • De DTP/BMR-vaccinatie voor 9-jarigen
  • De HPV-vaccinatie voor 10-jarigen én jongeren tot en met 17 jaar die de HPV-vaccinatie nog niet (volledig) hebben gehaald
  • De Meningokokken ACWY-vaccinatie voor 14-jarigen

Over de HPV-vaccinatie

Sinds 2022 krijgen naast meisjes ook jongens de vaccinatie tegen HPV aangeboden. HPV kan kanker bij de penis, anus, schaamlippen, vagina, en mond- en keelholte veroorzaken. Met de vaccinatie beschermt de jongen in de eerste plaats zichzelf, maar ook zijn partner. Het vaccineren van jongens helpt om verdere verspreiding van HPV te voorkomen.

De HPV-vaccinatieronde van dit voorjaar is inmiddels gestopt. In oktober is het weer mogelijk om de HPV-vaccinatie te halen. Vanaf half september kun je hiervoor een afspraak maken.

Vragen?

Stuur een mailtje naar rvp@ggdhn.nl